ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är kändisbråket om pedofilmisstänkte tränaren som alla pratar om

Natalie Demirian · 19 Jun 2017
Uppdaterad 19 Jun 2017
Patrik Sjöberg, Sigge Eklund, Elaine Eksvärd, Alex Schulman.

Patrik Sjöberg, Sigge Eklund, Elaine Eksvärd, Alex Schulman. Foto: TT


Alex Schulman och Sigge Eklund har hamnat i ett offentligt bråk med Patrik Sjöberg och Elaine Eksvärd. Här förklarar vi bråket för dig som inte hängt med.

klar

Artikellänk är kopierad

Som Metro kunde avslöja i maj stod en man åtalad för grova sexualbrott mot en ung flicka som han var tränare och betygsättande lärare för. Övergreppen ska enligt flickan ha börjat när hon var 13 år gammal.

Men mannen dök aldrig upp när rättegången skulle inledas, trots att polisen vädjade om allmänhetens tips. Fallet preskriberades, vilket innebär att mannen slipper rättegång och en eventuell skyldig dom.

Den före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg, som flera gånger tidigare talat ut om hur han utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare som ung, har engagerat sig i fallet. Och i Sjöbergs ögon är mannen skyldig.

Patrik Sjöberg hänger ut mannen

Patrik Sjöberg har gång på gång pekat ut den misstänkte mannen – som inte har erkänt brotten – och lagt ut bilder och namn på honom i sina sociala medier. Många av Sjöbergs följare har hyllat honom för tilltaget, medan många andra är upprörda över att mannen hängs ut som pedofil utan en dom.

Som ett resultat av uthängningarna har andra personer publicerat tränarens adress på sociala medier – en adress där även hans familj bor. Mannen har fått både vålds- och dödshot och orden ”Våldtäktsman dö” och ”peddo” klottrade på sitt hus, skriver SVT.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke tycker att allmänt åtal bör övervägas mot Sjöberg.

– Det är rättskipning som tillhör medeltiden, säger han till DN.

Alex Schulman rasar

En annan som rasar mot Patrik Sjöberg är medieprofilen Alex Schulman. I en uppmärksammad krönika som publicerades i helgen i Expressen med rubriken ”Patrik Sjöberg borde straffas” är Schulman starkt kritisk till Sjöbergs agerande.

I kolumnen skriver Schulman att han förstås tycker att pedofili ska straffas hårt.

”Jag blir däremot äcklad, rädd och vred av den här trenden, att straffa människor utan rättegång. Patrik Sjöberg har hängt ut en civilperson som inte befunnits skyldig till något brott. Följderna av detta har för mannen blivit enorma”, skriver han.

Det har i sin tur lett till ytterligare inlägg från Sjöberg som försvarar sig mot Schulmans text.

Som om det inte vore rörigt nog har bråket nått ytterligare en nivå. Alex Schulmans parhäst Sigge Eklund och retorikexperten Elaine Eksvärd har också rykt ihop. Precis som Sjöberg har Eksvärd berättat om hur hon blev utsatt som barn för sexuella övergrepp. Både hon och Sjöberg har i flera projekt jobbat tillsammans mot sexuella övergrepp mot barn. Även Eksvärd har gått till attack mot den misstänkte mannen, men hon har inte hängt ut honom med namn och bild.

Sigge Eklund kritiserar Elaine Eksvärd

I Alex och Sigges populära podcast pratar Sigge Eklund och Alex Schulman om Elaine Eksvärds medverkan i olika tv-program om sexuella övergrepp mot barn och de projekt hon driver kring ämnet.

Sigge Eklund ser hennes medverkan som expert i den typen av frågor som problematisk, säger han i podden.

– Det är som att hennes erfarenheter har givit henne en trovärdighet som jag inte är helt säker på att hon har. Man blir ju inte barnpsykolog eller expert bara för att man blivit utsatt för ett trauma själv i barndomen, säger han.

Både Eklund och Schulman säger också att Eksvärd använder sig av statistik som inte är sann.

Elaine Eksvärd har i sin tur skrivit blogginlägg och flera inlägg i sociala medier där hon försvarar sig.

– Jag är ingen expert på barns integritet och har aldrig utgett mig för att vara det, skriver hon bland annat i det långa blogginlägget.

Fortsättning lär följa.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro