ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är klockslaget då du börjar jobba gratis om du är kvinna

Linnea Gustafson · 15 Feb 2017
Uppdaterad 15 Feb 2017
Fotot är från tidigare års manifestationer på Sergels torg. Clara Berglund är generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby. .

Fotot är från tidigare års manifestationer på Sergels torg. Clara Berglund är generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby. . Foto: Sveriges Kvinnolobby. Montage av Metro.


60 minuter gratisjobb, 4 200 kronor mindre i lön per månad och 12,5 procents lägre genomsnittslön än män - från klockan 16 jobbar du gratis om du är kvinna. Det här är siffrorna som i dag präglar kvinnors arbetsliv enligt Medlingsinstitutets senaste rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga lön är nu 12,5 procent. Det innebär att kvinnor jobbar gratis från klockan 16.00 medan män får betalt för hela sin arbetsdag fram till klockan 17.00.

Förra året slutade kvinnor tjäna pengar efter kl 15.57 och löneskillnaden var 13,2 procent. Det går alltså framåt, om än med bara några minuter, för att kvinnor ska få lika mycket betalt för sitt arbete som män får i dagsläget.

Jämförelsen görs mellan kvinnors och mäns genomsnittslön och presenteras i Medlingsinstitutets senaste lönerapport för 2015. Siffrorna visar hur löneskillnaderna ser ut innan en så kallad standardvägning som i uträkningen tar hänsyn till att kvinnor och män har olika ålder, utbildning, arbetstid, finns inom olika sektorer och tillhör olika yrkesgrupper.

I konkreta lönesiffror innebär det att kvinnor tjänar 4 200 kronor mindre än män i månaden.

– Sett över ett arbetsliv är det jättemycket pengar, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sveriges Kvinnolobby är initiativtagare till manifestationen ”Lön hela dagen” på Sergels torg i Stockholm i dag klockan 12.

Så här såg det ut när deltagarna i manifestationen illustrerade det nya klockslaget.
Så här såg det ut när deltagarna i manifestationen illustrerade det nya klockslaget.Foto: Svenska Kvinnolobbyn

Tillsammans med 37 andra organisationer och föreningar som kämpar för jämställdhet utgör de rörelsen som startade 2012 och då kallade sig 1551-rörelsen. Sedan dess har namnets sifferkombination ändrats med kvinnornas löneutveckling och från och med i dag kallar de sig 1600-rörelsen.

LÄS MER: Så mycket mindre tjänar kvinnorna där du bor

I år lyfter manifestationen tre krav: mer jämställd föräldraförsäkring, kvinnors rätt till heltid och mer fokus på strukturella löneskillnader.

– Vi kräver samma rätt till heltid för både kvinnor och män. Att det inte ser ut så i dag är en jättestor förklaring till att löneskillnaderna ser ut som de gör, säger Clara Berglund.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer lönerna vara jämställda om 33 år, år 2050, enligt Clara Berglund.

– En stor del av löneskillnaden handlar om att arbetsmarknaden ofta är könsuppdelad och kvinnor jobbar i mindre betalda yrken. Det är ingen slump att kvinnor oftare jobbar deltid. Ser man till kvinnors utbildning och ansvar reflekteras det inte i lönen om de jobbar inom kvinnodominerande yrken, som det gör om man jobbar inom mansdominerande yrken, säger Clara Berglund.

LÄS MER: Män får högre lön än kvinnor efter examen

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro