ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är knepen som gör att du kan använda din smartphone med vantar

Emma Kirkhoff · 27 Jan 2015
Uppdaterad 27 Jan 2015
Med några små knep kan du behålla vantarna på när du klickar på din Iphone.

Med några små knep kan du behålla vantarna på när du klickar på din Iphone. Foto: AllOverPress


Önskar du att du slapp ta av dig vantarna så fort du ska använda din smartphone utomhus? Dina böner är hörda. Här är knepen som gör att du slipper frysa om fingrarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Anledningen till att handskar och vantar gör det omöjligt att låsa upp och klicka på telefonens skärm, är att de blockerar den elektriska laddning som överförs till skärmen via fukten på dina fingertoppar. 

Telefonens touchscreen behöver fukten för att kunna avgöra var någonstans på skärmen som fingrarna styr telefonen, förklarar Jacob Wobbrock, professor vid Information School vid Washingtons universitet, för Huffington post.

Men det finns trots det vissa knep som man kan ta till för att lura telefonen att tro att den styrs av ett naket finger. Allt du behöver göra är att tillföra lite fukt.

Använd näsan – huden på nästippen ger samma effekt som ett finger. På det här viset slipper du dra av dig vanten när telefonen ringer. Nackdelen med den här metoden är att den kräver en pricksäker näsa och att du klarar av att se i kors. Risken finns också att du kletar ner din telefon med snor. 

Tillför fukt – andas på skärmen eller slicka på vanten. Kondensen eller saliven på vanten tillför den väta som ditt finger normalt ger ifrån sig på skärmen. Enligt Wobbrock ska metoden funka bäst med stickade vantar eftersom de bäst kan efterlikna fuktförhållandet på ett finger. 

När Huffington post testade metoderna, fungerade inte alltid varianten där man andas på skärmen i väldigt kallt och blåsigt väder. Nackdelen med att slicka på vanten är ganska uppenbar – det kan vara både en bakteriefälla och ganska äckligt.

Använd en bit kött – exempelvis en ölkorv. En udda och lite äcklig metod som enligt Huffington post fungerar alldeles utmärkt. Fettet på korven ska ha samma effekt som fukten på en fingertopp. Nackdelen är väl även här ganska påtaglig. För vem vill gå omkring med en ölkorv i fickan?

Köp smartphonevantar – det särskilda tyget på vantarnas fingertoppar gör att de fungerar precis som ett finger. Vantarna kostar förvisso en slant men är väl i det långa loppen ändå det smartaste alternativet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro