ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är kondomen som tar nästa steg i kampen mot hiv

Mathias Gerdfeldter · 23 Jul 2014
Uppdaterad 23 Jul 2014
Kondomerna på bilden har inte Vivagel på sig.

Kondomerna på bilden har inte Vivagel på sig. Foto: All Over Press


Kondomer som dödar” hiv och andra smittsamma virus kan finnas på marknaden redan inom ett par månader.

klar

Artikellänk är kopierad

Australiensiska bioteknikföretaget Starpharma har tagit fram ett gelbaserat medel som med 99,9 procents säkerhet ska inaktivera hiv och andra sexuellt överförbara virus, som herpes och hpv.  Gelen, som har fått produktnamnet Vivagel, finns i glidmedlet som kondomerna täcks av,  skriver  Daily Mail

Nyckelingrediensen är natriumastrodrimer, ett antimikrobiellt medel särskilt framtaget för att motverka och inaktivera hiv.  Att inaktivera ett virus är så nära man kan komma att ”döda” det, eftersom virus tekniskt inte är levande varelser. När det avaktieras kan det snarare inte längre infektera levande celler, och därmed inte föröka sig.

Medlet har nyligen godkänts av australiensiska kontrollmyndigheter, vilket innebär att kondomerna kan komma att finnas på marknaden om bara ett par månader. Det är än så länge oklart när produkten kan bli aktuell i europeiska butiker.

Förekomsten av sexuellt överförbara virus fortsätter att öka i Australien. En av åtta australiensare över 25 beräknas vara smittad av könsherpes, även om mångas symptom förblir dolda och de sprider sjukdomen vidare utan att veta om det.

Siffran på nya hiv-infektioner i Australien steg med tio procent bara under 2012. I fjol låg antalet hiv-smittade på hela 70 procent högre än det rekordlåga året 1999. Starpharma hoppas nu att deras kondom ska kunna vända tillbaka den trenden.

Som en sista bonus hoppas tillverkarna givetvis även att kondomerna, utöver att ge ett bättre skydd mot de smittsamma virusen, precis som andra preventivmedel på marknaden ska hjälpa till att minska antalet oönskade graviditeter.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro