ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är konserthuset som slutar flyga in artister: "Vi är en del av problemet"

David Peterson · 11 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019
Helsingborgs konserthus sätter stopp för influgna solister och dirigenter till sina konserter.

Helsingborgs konserthus sätter stopp för influgna solister och dirigenter till sina konserter. Foto: TT/Pressbild


Helsingborgs konserthus sätter stopp för influgna solister och dirigenter till sina konserter. Musikerna kommer i stället att ta tåget. "Vi är en del av problemet", säger konserthuschefen Fredrik Österling till Lokaltidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste decennierna har konserthus runt om i världen slagits om att boka in de allra duktigaste solister och dirigenterna. Men nu slutar Helsingborgs konserthus och symfoniorkester helt med att flyga in artister, skriver Lokaltidningen.

Vill utmana branschen

Fredrik Österling, konserthuschef på Helsingborgs konserthus, tror att beslutet kan vara bra på sikt för den regionala och nationella musikscenen. Enligt honom har nivån på inhemska artisterna höjts de senaste åren.

– Då tänkte vi att om vi börjar utmana vår bransch så kan vi bidra med nåt om alla skulle börja minska på flyganvändandet. Vi får lära oss att fixa detta på bästa sätt, säger Fredrik Österling till tidningen.

Får ta tåg

I framtiden kommer artister i stället få ta sig till konserthuset med andra transportmedel som tåg.

– Det är viktigt att alla bidrar till att minska utsläppen på olika sätt. Även vi som är verksamma inom konsten måste inse att vi är en del av problemet, säger Fredrik Österling.

Flygstoppet kommer att sättas i gång under hösten 2020. Tiden fram till dess kommer att användas till att bygga upp samarbeten och partnerskap för att på ett hållbart sätt sjösätta idén.

– Vi är övertygade om att det finns tillräckligt med kompetenta musiker och artister på tåg-, buss- och båtavstånd, säger Fredrik Österling.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro