ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är könssjukdomarna du kan få vid oralsex

Ana Udovic · 4 Maj 2016
Uppdaterad 20 Feb 2017

Foto: alloverpress


Syfilis, herpes och gonorré. Det är några av könssjukdomarna du kan få vid oralsex. Här kommer en liten skola i hur du har oralsex på ett säkrare vis.

klar

Artikellänk är kopierad

Om vi börjar med sjuk­domen kondylom så orsakas den av mänskligt vårt­virus eller humant papillom­virus som förkortas HPV. Kondylom visar sig också ofta som just vårtor och sprids via oralsex, bland annat.

– Det går att vaccinera sig mot vissa HPV-typer, men det ska du helst göra innan sexuell debut, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Vad gäller klamydia är det ovanligt att det överförs via oralsex, men det händer ibland. Forskarna vet ännu inte om klamydia kan överföras från munnen till könsorganet eller tvärtom.

►LÄS MER: Sextrenden för frånskilda

Bakterier som ger gon­orré eller syfilis kan också överföras vid oskyddat oralsex.

Hur är det då med herpes? Förr brukade man säga att munherpes var herpes typ 1 och könsherpes var herpes typ 2. Men nu är det känt att båda herpestyperna kan finnas både i munnen och på könet.

– Herpes i underlivet sprids via sårvätska i sekret från könsorganen och kan överföras vid oralsex, säger Suzann Larsdotter.

Herpesutbrott kan lindras och förkortas med hjälp av vissa läkemedel, men herpes kan inte botas.

Vad gäller hiv-viruset så kan det överföras vid oral­sex av personer som inte känner till att de har hiv. Det gäller särskilt om personen som suger av får sperma i munnen och om slemhinnan där är skadad.

– Att bli avsugen innebär en mycket liten risk för överföring, men att suga av någon innebär alltid en liten risk för överföring av hiv. Undvik därför sperma i munnen, och tänk på att även innan man ejakulerar brukar det komma ut en försats som kan innehålla sperma. Att slicka någons fitta innebär däremot en mycket låg risk, säger ­Suzann Larsdotter.

Hur en avsugning går till har betydelse. Där är läppar, tunga och främre delen av munnen vanligtvis mindre känslig för överföring än svalg och nere i halsen.

►LÄS MER: Så ofta har svenskarna sex

– Varför inte fokusera på pung, skaft och andra känsliga områden kring snoppen om du vill tänka säkrare sex?

Säkrare oralsex kan vara blöta kyssar med läppar och lek med tungan.

– Men undvik att föra ­penis långt ner i halsen. Då kan det bli svårt att spotta ut sperma, säger Suzann Larsdotter och tillägger:

– För att säga det kort skulle oralsex bli säkrare om vi tänkte tvärtom – att vi suger där vi tänker slicka och slickar där vi tänker suga.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro