ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är kontoret som vet allt om sina anställda

Ida Gustafsson · 5 Okt 2015
Uppdaterad 5 Okt 2015
Kontorsbyggnaden "The Edge" i Amsterdam har koll på de anställdas kaffevanor.

Kontorsbyggnaden "The Edge" i Amsterdam har koll på de anställdas kaffevanor. Foto: All Over Press/TT


Kontoret "The Edge" i Amsterdam, Nederländerna, är speciellt. Det vet till exempel allt om de anställdas arbetsdagar, hur de vill ha sitt kaffe och vilken ljussättning de föredrar. Med hjälp av en app samarbetar personalen med byggnaden de arbetar i.

klar

Artikellänk är kopierad

Appen som utvecklats i samarbete med byggnadens enda hyresgäst, revisionsfirman Deloitte, gör att huset har stenkoll på de anställdas scheman. I huset jobbar 2500 personer men det finns bara 1000 skrivbord, men huset delar ut det varje dag till de anställda som behöver det bäst, skriver Bloomberg.

Huset "The Edge" i Amsterdam går varje dag igenom allas scheman och placerar ut de anställda efter de behov de har, om de har många möten kan de få ett ståbord eller ett telefonbås. Varje arbetsplatsen utformas sedan efter den anställdas preferenser, som temperaturen och ljussättningen. 

► LÄS MER: Med hans smarta skor slipper barnfamiljer köpa nya skor varje år

Hela kontoret är fyllt av 28 000 sensorer som styr allt ifrån ljussättning , värme och luftfuktighet.  – Vi tycker att vi är fastighetsvärldens svar på Uber. Vi kopplar upp dem, vi gör dem mer effektiva och på lång sikt kommer vi behöva färre byggnader världen, säger Coen van Oostrom, chef för fastighetsbolaget OVG Real Estate till Bloomberg. 

Kaffeapparaterna i byggnaden är uppkopplade mot appen och vet därmed hur de anställda vill ha sitt kaffe. De som gillar att träna på lunchen gör det i husets gym, med appens hjälp kan de lägga upp ett träningsschema. Och den som blir hungrig efter arbetsdagens slut kan beställa en matkasse som hämtas upp vid hemgång. 

Byggnaden är en av världens mest miljövänliga, den brittiska mätagenturen Breeam, gav fastigheten högsta betyget någonsin 98,4 procent. Bland annat så omvandlar "The Edge" regnvatten till spolningsvatten i toaletterna. Och solpanelerna på taket skapar mer elektricitet än vad byggnaden behöver. 

► LÄS MER: Tv:n är för smart för svenskarna 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro