ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är kritiken mot de nya ministrarna

David Peterson · 22 Jan 2019
Uppdaterad 30 Jan 2019

En har för lite erfarenhet, en borde inte få en ny chans och alla är för gamla. Så kan kritiken mot de nya ministarna sammanfattas.

klar

Artikellänk är kopierad

Kulturminister Amanda Lind hyllade Mehmet Kaplan

Dagen innan Amanda Lind utsågs till kulturminister valde hon att tacka de miljöpartister som haft ministerposter före henne.

”Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Karolina Skog – och mellan 2014 och 2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa”, skrev hon i ett inlägg på sociala medier.

Kritiken mot inlägget handlar om hyllningen av Mehmet Kaplan, som avgick som bostadsminister 2016 efter att det kommit fram att han haft samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna.

På tisdagen försvarade Amanda Lind sig i TV4 och sa att hon tagit avstånd från det Kaplan gjorde.

– Däremot är han en del av vår historia. Det var det jag ville visa, sa hon.

Andra har kritiserat Lind för att ha för lite erfarenhet av kulturfrågor.

SSU: Ministrarna är för gamla

”Att ett parti som misslyckas med att nå unga inte har ett enda statsråd under 35 år. Kasst,” skrev SSU:s ordförande Philip Botström på Twitter efter att de nya ministrarna presenterats.

I den nya regeringen är EU-ministern Hans Dahlgren (S) äldst med sina 70 år. Den yngste ministern är Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, som är 38 år. Näst yngst är jämställdhetsministern, Åsa Lindhagen (MP), som också är 38 år.

Ygemans comeback – ”anmärkningsvärt”

Även att Anders Ygeman får återvända till en ministerpost har kritiserats. Ygeman avgick i samband med skandalen på Transportstyrelsen 2017 men han fick ny topposition som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och nu blir han återigen minister.

Enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor är det anmärkningsvärt att Ygeman får en ny ministerpost

– Det är anmärkningsvärt att en person som har fått lämna regeringen för att han inte kunde hantera en massiv och allvarlig informationsläcka får komma tillbaka som minister, sa Ebba Busch Thor till DN efter utnämningen.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserar Ygemans återkomst.

– Det är inte så länge sen han fick sparken av riksdagen efter att ha utsatts rikets säkerhet för allvarliga risker. Det är anmärkningsvärt.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro