ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är länderna där de anställda trivs bäst på jobbet

Julia Kimell · 3 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
De belgiska arbetstagarna är nöjdast i världen med sin arbetssituation, enligt en ny undersökning.

De belgiska arbetstagarna är nöjdast i världen med sin arbetssituation, enligt en ny undersökning. Foto:  Alastair Grant/TT/Alamy


Belgien tar hem förstaplaceringen som det land där personalen trivs bäst på jobbet. Norge kommer tvåa, Costa Rica trea och Sverige kommer först på elfte plats. Detta enligt en färsk rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska employer branding-specialisten Universum ligger bakom studien The Global Workforce Happiness Index, som kartlägger vilka länder och företag som har den mest nöjda och lojala personalen. Totalt deltog 250 000 arbetstagare i 55 branscher från jordens alla hörn, skriver Dagens Industri.

Bland annat frågas deltagarna om hur troligt det är att de stannar kvar på samma jobb och om de skulle rekommendera arbetsplatsen åt en vän. Vinnarnationen Belgien har arbetare som i låg utsträckning funderar på att byta arbetsgivare. En anledning tros vara att det finns gott om oberoende företag i Belgien, där man lagt ner en del av sin själ.

►LÄS MER: Nya trenden – snorta belgisk choklad

De ekonomiskt starka nationerna har inte alltid de mest lyckliga jobbförhållandena. Varken amerikanerna (29:e) eller britterna (30:e) tar sig in på 20 i topp-listan. Däremot återfinns flera Skandinaviska länder i topp. Norrmännen är lyckligast i Norden. De kommer tvåa i undersökningen med nio poäng av tio i jobbtrygghet.

Danskarna är också förnöjsamma och landar på plats fyra. Kanske tack vare att de har makt på jobbet: företag med över 35 anställda måste låta vanliga anställda ha en position i styrelser. Svenskarna återfinns på en elfteplats, precis före Finland som kniper en tolfteplats. En rapport från EU-kommissionen bekräftar de lyckliga finländarna: blott 4,7 procent är missnöjda med sina jobb. 

►LÄS MER: Stor arbetsglädje på svenska företag

Anmärkningsvärt är också att Grekland tar sig ända upp till plats åtta. Landet har tuffa ekonomiska år bakom sig, men de som faktiskt har ett jobb är väldigt nöjda och tacksamma för det. De ser heller ingen anledning till att blicka efter alternativa jobb.

►LÄS MER: Så lär du dig att "bli kåt" på jobbet

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro