ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är länderna som tillåter sex med minderåriga

Hugo Ewald · 16 Aug 2016
Uppdaterad 17 Aug 2016

I veckan väckte ett beslut från Turkiets författningsdomstol mycket kritik då det tolkades som att Turkiet skulle komma att legalisera sex med minderåriga. Turkiet nekar till anklagelserna. Faktum är dock att den sexuella myndighetsåldern skiljer sig åt stort från land till land i världen, och i flera av världens länder är det inte straffbart att ha sex med ett barn under 15 år.

klar

Artikellänk är kopierad

I går kunde Metro berätta att påståendet om att Turkiet skulle ha legaliserat sex med barn inte var korrekt. Däremot vill landets författningsdomstol att lagstiftarna ser över minimistraffet för den som har sex med barn i åldrarna 12–14 år. Turkiets sexuella myndighetsålder förblir 18 år som innan.

►LÄS MER: Experten: Nej, Turkiet har inte legaliserat sex med barn

Flera av världens länder menar dock att barn så unga som tolv kan anses samtycka till sex, och en genomgång Metro gjort visar att den sexuella myndighetsåldern skiljer sig stort i världen. 

I genomsnitt blir en människa byxmyndig vid sexton års ålder. I vissa länder, som till exempel Senegal och Bahrain, får du enligt lag ha sex först vid 21 års ålder. I andra länder, som Filippinerna, är den sexuella myndighetsåldern så låg som 12. I länder som Iran och Qatar är sex utanför äktenskapet förbjudet.► LÄS MER: Barn som mördar får olika straff

Att en åldergräns är skriven i lag betyder dock inte att den alltid gäller i praktiken. I flera länder som annars har en högre åldersgräns, som Brasilien och Ungern, kan åldersgränsen vara så låg som 12 om ålderskillnaden mellan parterna är liten och i till exempel Sri Lanka får personer inom vissa minoritetsgrupper gifta sig och ha sex som 12-åringar. I flera länder som bara tillåter sex inom äktenskapet, som Iran, är också barnäktenskap vanligt förekommande.

I många länder som annars har en högre sexuell myndighetsålder förekommer barnäktenskap. Siffror från Unicef visar att 42 procent av alla kvinnor mellan 20 och 24 års ålder i Väst- och Centralafrika gift sig mellan det att de var 15 och 18. ► LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – världens mest kvinnofientliga lagar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro