ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är landet som nu inför sockerskatt

Hugo Ewald · 17 Mar 2016
Uppdaterad 17 Mar 2016

Foto: Frank Augstein/AP


När Storbritanniens finansminister George Osborne under onsdagen presenterade landets nya budget visade den sig innehålla en skatt på drycker med höga sockerhalter. Förslaget förväntas bidra till drygt 5 miljarder till statsbudgeten varje år.

klar

Artikellänk är kopierad

Som en del av Storbritanniens budget för 2016 som presenterades under onsdagen kommer landet införa vad som många kallar för en sockerskatt. Det rapporterar The Independent.

Skatten kommer att påverka alla företag som tillverkar drycker med en sockerhalt över 5 gram per 100 milliliter och målet är att skatten ska vara på plats inom två år. Detta för att läsktillverkare ska få möjligheten att ändra ingredienserna i sina produkter.► LÄS MER: Forskning: Därför är vissa personer fetare än andra

Skatten kommer enligt finansministern George Osborne innebära skatteintäkter på runt 5 miljarder svenska kronor per år, pengar som kommer gå till att dubblera utgifterna för idrottsverksamhet inom grundskolan.

Fruktjuice och mjölkbaserade drycker kommer att exkluderas från skatten som delar in drycker i två kategorier, en för drycker med sockerhalt över 5 gram per 100 milliliter och en för de drycker som har en sockerhalt på över 8 gram per 100 milliliter.

– Jag kan inte titta tillbaka på min tid i det här parlamentet och säga att "Jag är ledsen. Vi visste att det fanns ett problem med sockerhaltiga drycker. Vi visste att de orsakade sjukdomer. Men vi valde att ducka för de svåra frågor och gjorde istället ingenting", sa Osborne enligt Independent.

Lagförslaget har väckt blandade reaktioner. Stjärnkocken Jamie Oliver, som länge kämpat för en mer högkvalitativ skolmat, var mycket glad över förslaget.

"Vi gjorde det! En sockerskatt på sockriga sötade drycker!", skrev han på Twitter.

Malcolm Clark, koordinator för Children Food campaign menar att skatten är ett stor vinst för barns hälsa, men att förslaget i sig inte kommer att innebära stora framsteg.

Aktierna för företag som tillverkar sockerhaltiga drycker såsom Britvic och A.G. Barr föll starkt efter Osbornes avslöjande, enligt Daily Mail.► LÄS MER: Här är musten med mest och minst socker i

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro