ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är länen där fallen av livmoderhalscancer ökar stort

Linnea Bergman · 21 Feb 2018
Uppdaterad 21 Feb 2018
Antalet fall av livmoderhalscancer ökar kraftigt för första gången på många år, visar nya siffror.

Antalet fall av livmoderhalscancer ökar kraftigt för första gången på många år, visar nya siffror. Foto: TT.


Antalet kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer ökar kraftigt för första gången på flera decennier, visar en rapport från Cancerfonden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 70-talet har antalet fall av livmoderhalscancer i Sverige mer än halverats. Den viktigaste förklaringen tros vara den nationella screeningen där kvinnor i Sverige regelbundet kallas till kontroller.

Men nu ökar antalet fall för första gången på decennier, enligt statistik som Cancerfonden presenterar i en ny rapport.

De senaste årtiondena har 450–500 fall av livmoderhalscancer upptäckts årligen i Sverige. Men bara mellan 2014 och 2015 ökade antalet fall med ungefär 100, vilket innebar en ökning på ungefär 20 procent.

Det är främst i sju mindre landsting som den kraftiga ökningen sker.

– Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det. Men många landsting måste bli ännu bättre på att få fler kvinnor att screena sig. Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet, säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande. 

orskning har visat att det finns regionala och socioekonomiska skillnader som påverkar om kvinnor väljer att gå på sina kontroller.Screeningstatistiken visar att 82 procent av alla kvinnor i Sverige mellan 23 och 60 år regelbundet deltar i programmet. F

Kvinnor med låg inkomst, låg utbildningsnivå, som är arbetslösa eller inte är födda i Sverige uteblir exempelvis oftare från screeningen än andra kvinnor, enligt en tidigare studie vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Den vanligaste livmoderhalscancerformen är så kallad skivepitelcancer. Den största relativa ökningen kommer dock från en mindre vanlig form av livmoderhalscancer som uppstår i körtelceller och kallas för adenocarcinom.

pil
Här ökar fallen av livmoderhalscancer

Ökningen av livmoderhalscancer är stor i framför allt sju landsting:

ÖstergötlandJönköpingBlekingeHallandVärmlandÖrebroDalarna

Källa: Källa: Cancerfodsrapporten 2018.

pil
Fakta livmoderhalscancer:

– Livmoderhalscancer orsakas av HPV-virus som finns i 200 olika typer och främst smittar vid sexuella kontakter.

– Ungefär 80 procent av alla som är sexuellt aktiva smittas någon gång av HPV-virus. För de flesta läker dock viruset ut spontant av sig själv inom två år.

– Sedan 2012 erbjuds flickor i Sverige vaccination mot HPV-virus typ 16 och 18. Ett vaccin som alltså skyddar mot några av de virus som kan ge upphov till cancer.

– Prognosen för livmoderhalscancer är relativt god. Den relativa femårsöverlevnaden ligger på 70 procent. Om cancern upptäcks i ett tidigt skede är femårsöverlevnaden 90 procent.

– Kvinnor mellan 23 och 50 år kallas till cellprovtagning var tredje år. Efter 50 år räcker det enligt Socialstyrelsen med prov vart sjunde år.

– Personer med livmoderhalscancer ska få sin första strålbehandling inom 21 dagar, enligt ett standardiserat vårdförlopp. Men bara tolv procent av patienterna får vård inom den tidsgränsen.

Källa: Källa: Cancerfodsrapporten 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro