ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är länken som kan få Google att glömma

Fredrik Hielscher · 30 Maj 2014
Uppdaterad 30 Maj 2014

Nu har Google har lanserat ett webbformulär där europeiska medborgare kan begära att ta bort sökresultat med personliga uppgifter. Men det är oklart när länkarna kan komma att plockas bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Sökmotorn har gjort det enklare för dig att radera ditt sökresultat.
Sökmotorn har gjort det enklare för dig att radera ditt sökresultat.Foto: TT

Lanseringen av formuläret är en konsekvens av ett utslag i EU-domstolen i mitten av maj. Enligt den har privatpersoner rätt att vända sig till sökmotorer på nätet för att ta bort sökresultat. Som ett första steg i att följa domslutet, kan alltså européer begära att plocka bort uppgifter som är ”irrelevanta, förlegade eller på annat sätt otillbörliga”, som det står i Googles formulär. Företaget har däremot inte angett när länkarna kan komma att plockas bort. Enligt formuläret ska det göras ”så snart som möjligt” Sedan domslutet har sökmotorjätten, som står för 90 procent av alla sökningar i Europa, fått tusentals med ansökningar om borttagningar, enligt en källa till Reuters. Och att gå igenom alla ansökningarna på olika språk spås bli en grannlaga uppgift, spår bedömare. Om sökmotorföretaget inte plockar bort länkar som uppfyller EU:s kriterier kan resultera i böter. Yahoo har sagt att de ska undersöka hur EU-domstolens utslag påerkar dem. Microsoft som har sökmotorn Bing har däremot avböjt att kommentera beslutet.

Här är länken till webbformuläret.

LÄS ÄVEN:  Google: Så här kommer framtidens bil se ut

Mario fick rätt mot Google

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro