ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är leksaksbutiken utan könsuppdelning och våld

· 20 Jun 2016
Uppdaterad 20 Jun 2016
Butiken "Lek och saker" är könsneutral. 

Butiken "Lek och saker" är könsneutral.  Foto: Privat


Hej då Elsa från Frost”, Spindelmannen och Barbie. Här är den nya leksaksbutiken som väljer bort reklam, könsuppdelning och våld. ”Vi har fått otroligt fin feedback”, säger Linda Parment som driver butiken tillsammans med sin man.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Parment, 38, arbetade tidigare på Tekniska museet. Hon lämnade sitt jobb för att starta butiken ”Lek och saker” i Farsta centrum i Stockholm, något somStockholm Direkt skrivit om.

– Jag kom i kontakt med många leverantörer på museet och jag insåg att många föräldrar precis som jag kände att det saknades väldigt mycket på marknaden. Det saknades ett utbud av riktiga pedagogiska leksaker som ger barnen någonting mer än att det är en reklamfigur på en förpackning eller ett tryck på en tröja från den senaste storfilmen, säger hon till Metro.

LÄS MER
Därför ska du inte skänka gamla leksaker till ditt barns förskola

Det som skiljer dem från många andra butiker är att de utgår från tre riktlinjer. Det ska vara fritt från reklam, vilket innebär att de gör ett medvetet val där de väljer bort många stora välkända leverantörer och varumärken. Leksakerna ska också vara fria från våld och det ska vara könsneutrala produkter i butiken.

– Vi tycker inte om att dela in våra produkter i varken åldrar eller utifrån vad som passar för tjejer eller killar. Vi frågar istället om individen så att det går att välja ut leksaker utifrån vilken typ av person det är.

Idén till att starta en egen butik kom under en bilresa till Sundsvall över jul. Linda Parment säger att det för henne var ”nu eller aldrig”.

– Jag är inte så gammal ännu och kände att om man skulle misslyckas med det här så går det att söka annat utan att bli för oattraktiv på arbetsmarknaden.

Hittills är hon överväldigad över responsen.

– Vi visste inte att det skulle bli så varmt mottaget. Vi har fått otroligt fin feedback och folk tackar oss och säger saker som ”tänk om det hade funnits sådana här butiker när vi var små”. Man blir alldeles varm inombords.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro