ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är ljusen som hyllar mensen

Karolina Skoglund · 28 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Ljusen och designern Jenny Markstedt.
Ljusen och designern Jenny Markstedt.Foto: Jenny Markstedt.

Jenny Markstedt, 29, läser andra året på masterutbildningen i industridesign på Konstfack i Stockholm. Hon har designat ett minst sagt speciellt ljus – mensljuset.

– Mens har ju varit ett aktuellt ämne under hösten. Från mitt perspektiv har diskussionerna varit fyllda av mens. Till exempel ”kvinnor skriver bara serier om mens” och andra goda exempel. Så jag kände att jag ville vara med och bidra till att ämnet inte stannar upp, säger designern Jenny Markstedt. 

Tanken är också att ljuset ska ha en symbolisk handling. – Att tända ett ljus är något man gör vid väldigt speciella tillfällen. Då ville jag lyfta upp och fira mensen genom det här ljuset. Ljuset får stå för det här firandet.

Ljuset, som är i verklig storlek, hoppas hon kunna bli ett ytterligare steg till att kunna börja prata om mens som en lika naturlig grej som det faktiskt är. – Det är en vardag för halva befolkningen. Man ska inte känna att det är skämmigt på något sätt. Jag hoppas att dem blir ett ytterligare verktyg i den här debatten.

Vad var svårast med att designa ljusen? – Det var att avspegla det verkliga utseendet, för jag ville inte att det blir en klichébild. Dessutom har tampongen en väldigt estetisk tilltalande form. Jag ville lyfta båda delarna på ett bra sätt. Under helgen kommer. 

Jenny Markstedt att sälja ljusen på Konstfacks julmarknad i helgen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro