ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är luften som värst

Victoria Gillberg · 29 Sep 2011
Uppdaterad 29 Sep 2011

Två miljoner människor dör varje år av luftföroreningar. Ny rapport från Världshälsoorganisationen visar var i världen halter av luftförorening är som högst.

klar

Artikellänk är kopierad

10. Kuwait City, Kuwait.
10. Kuwait City, Kuwait.Foto: Gustavo Ferrari /Scanpix
9. På åttonde plats kommer Iran och främst staden Ahwaz. Men på nionde plats hittar vi Lagos i Nigeria. En vanliga föroreningsbov är kol, som används mycket i hemmet.
9. På åttonde plats kommer Iran och främst staden Ahwaz. Men på nionde plats hittar vi Lagos i Nigeria. En vanliga föroreningsbov är kol, som används mycket i hemmet.Foto: Sunday Alamba
7. Abu Dhabi huvudstad i Förenade Arabemiraten. Staden har ungefär lika många invånare som Stockholm men över 80 procent är utlänningar.
7. Abu Dhabi huvudstad i Förenade Arabemiraten. Staden har ungefär lika många invånare som Stockholm men över 80 procent är utlänningar.
6. Kairo, Egypten. I Asien och Afrika finns de platser i världen med mest luftförorening.
6. Kairo, Egypten. I Asien och Afrika finns de platser i världen med mest luftförorening.
5. Sandstormar är vanliga i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Staden är också en av jordens mest förorenande platser. När luften innehåller höga halter av förorenande partiklar blir astma och andra lungsjukdomar vanligare.
5. Sandstormar är vanliga i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Staden är också en av jordens mest förorenande platser. När luften innehåller höga halter av förorenande partiklar blir astma och andra lungsjukdomar vanligare.Foto: Jad Saab /Scanpix
4. Fjärdeplatsen innehas av Dakar i Senegal. På bilden demonstrerar anhängare till presidenten Abdoulaye Wade under oppositionens partimöte.
4. Fjärdeplatsen innehas av Dakar i Senegal. På bilden demonstrerar anhängare till presidenten Abdoulaye Wade under oppositionens partimöte.Foto: Rebecka Blackwell /Scanpix
3. På andra plats kommer Botswana och huvudstaden Gaborone. Och på tredjeplats över världens mest förorenade platser kommer Pakistan. Bilden är från Lahore en stad som ofta drabbas av översvämningar. 2008 dog, enligt WHO, 1,34 i förtid på grund av luftföroreningar.
3. På andra plats kommer Botswana och huvudstaden Gaborone. Och på tredjeplats över världens mest förorenade platser kommer Pakistan. Bilden är från Lahore en stad som ofta drabbas av översvämningar. 2008 dog, enligt WHO, 1,34 i förtid på grund av luftföroreningar.Foto: Scanpix
1. Mongoliet är känt för sin vackra natur och fridfulla vidder. Men landets huvudstad Ulan Bator toppar listan för världens mest förorenade platser. Luften i staden ligger 15 gånger över den rekommenderade nivån.
1. Mongoliet är känt för sin vackra natur och fridfulla vidder. Men landets huvudstad Ulan Bator toppar listan för världens mest förorenade platser. Luften i staden ligger 15 gånger över den rekommenderade nivån.Foto: Ng Han Guan /Scanpix
Kartan visar luftförorening i världens storstäder. De lila prickarna är städer som har minst 15 gånger den rekommenderade nivån av luftförorenande partiklar i luften.
Kartan visar luftförorening i världens storstäder. De lila prickarna är städer som har minst 15 gånger den rekommenderade nivån av luftförorenande partiklar i luften.Foto: WHO 2011

Ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) visar att de flesta städer i världen har för höga halter av förorenande partiklar i luften. Den rekommenderade nivån är 20 microgram partiklar per kubikmeter och vissa städer har halter på 30 gånger så mycket. Luftföroreningar kan orsaka hjärtsjukdomar, lungcancer, astma och infektioner i andningssystemet.

Sverige har också för höga nivåer. Umeå, Göteborg och Stockholm ligger för högt. Det är bara Malmö som klarar gränserna.

Ständigt förhöjda nivåer av förorenande partiklar är vanliga i många tätorter. De kommer ofta från förbränningskällor som kraftverk och motorfordon.

2008 ska 1,34 miljoner människor ha dött i förtid på grund av luftföroreningar. WHO menar att om deras riktlinjer hade följts hade 1,09 miljoner dödsfall förhindrats. Nu uppmanar DE till ökad medvetenhet kring luftföroreningar. Regeringar bör införa fler policys och mer kontroll av luftens status i storstäder.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro