ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är Malmös bästa krogar 2017

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 26 Jan 2018
Uppdaterad 26 Jan 2018
Här är Malmös bästa krogar, tipsar Linda Dahl och Lena Ilkjaer.

Här är Malmös bästa krogar, tipsar Linda Dahl och Lena Ilkjaer. Foto: Gustav Gräll


Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Metros matskribenter Linda Dahl och Lena Ilkjaer på Matkaravan har gått igenom sitt krogår. Här är restaurangerna som står kvar som Metros Malmöfavoriter år 2017.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets vegetariska: Mineral, Sankt Knuts väg 13

Relativt nyöppnade Mineral har hittat sin publik, det är för det mesta proppfullt, och vi förstår varför. I den Berlininspirerade industrichica lokalen serveras vegansk mat som varken känns som hälsokost eller en kompromiss. Dessutom hälls det bra naturvin i glasen. Det mesta är genomsmarrigt och stämningen är så där mystrevlig och lagom alternativ för att även charma den mest inbitna köttätaren. Efter ett besök här är tanken på att bli vegan helt plötsligt inte främmande för någon.

Årets lunch: Malmö Saluhall, Gibraltargatan 6

I Malmö saluhall kan du välja mellan Malmös bästa italienare, spännande moffiga mackor med internationell touch, skånsk säsongstoppad gourmetpizza, hipsterburgare, vällagad husman, skaldjursplatåer och nudlar lagade från scratch som raskt försvinner i ett minnesvärt slurp. Här finns helt enkelt något för alla, och utbudet håller hjärtevärmande hög kvalitet. Det enda negativa stavas beslutsångest. Tur då att du kan gå hit alla dagar i veckan året om.

Årets nykomling: Restaurant Mutantur, Erik Dahlbergsgatan 14

Vill du äta maten som Sveriges representant i kock-VM har lagat? Med hög teknisk svansföring serverar Alexander Sjögren små subtilt smakdrivna konstfärdiga munsbitar. Trots att maten tangerar fine dining-nivå är stämningen personlig och avslappnad. Dessutom är inte alla platserna bokningsbara, så du kan spontant slinka in på ett glas och en tugga gott. Helgerna är det stängt men fem dagar i veckan kan du hänge dig åt rasande härlig vardagslyx.

Årets budget: Ariana, Nobelvägen 73

Ett stenkast från Jesusparken hittar du Malmös bästa afghanska restaurang Ariana. De köttfärsfyllda och de purjolöksfyllda små degknytena, mantou och ashak, är underbara. Lammgrytan sönderfallande mör och smakrik. Men vår favorit är den vegetariska köttiga auberginegrytan burani badenjun som bäst skopas upp med det hembakta flatbrödet. Även om inredningen inte är den mysigaste bidrar de många stamgästerna med en personlig och familjär stämning – dessutom går du härifrån mätt och belåten för under hundralappen.

Årets snabbmat: Mastio, Dragörkajen 1a

Vi bevittnar en smärre pizzarevolution i Malmö, och hos Mastio i Limhamn får den misshandlade genren verkligen den upprättelse den länge förtjänat. Visst är pizza snabbmat för många, men i Mastios tolkning är det lika mycket soul food. Vi snackar oregelbundet formade skapelser med rustikt brända kanter och rejält med innovativa toppings. Vid första anblicken ser exempelvis potatispizzan med sina dillruskor lite väl experimentell ut, men efter ett bett av krunchigt bovete, saltknaprig guanciale och syrlig creme fraiche inser vi att det är läge att utfärda vallfärdsvarning – är du väl på kroken kommer du garanterat tillbaka.

Årets finkrog: Vollmers, Tegelgårdsgatan 5

Ska det brännas pengar på ett riktigt lyxigt krogbesök i år är det Vollmers du ska satsa på. Och låt inte de två glänsande stjärnorna avskräcka dig. Det är långtifrån stelt och högtidligt här, snarare vänligt välkomnande. Mats Vollmers mat ror dessutom hem konststycket att vara både dödssmarrig samtidigt som den alltid utmanar och överraskar. Vi kunde äta hans tolkning av kålpudding med lardo eller den ”perfekta” glassen på kall grädde sju dagar i veckan. Den vinintresserade har också en rolig kväll att se fram emot tillsammans med sommelier Karin Chudzinskas handplockade producenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro