ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är männen som köper sex   

Linnea Johansson/Johan Wikén · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017

En 39-årig man som är gift, har barn och får 2 500 kronor i böter. Så ser den typiske sexköparen ut. Metro har närstuderat drygt 150 domar för att ta reda på vem mannen som köper sex egentligen är.

klar

Artikellänk är kopierad

Vd:ar med miljonlön och nolltaxerare. Tonåringar och åldringar. Vanliga ”svenssons”, småbusar och grovt kriminella.

Ungefär 7,5 procent av de svenska männen har någon gång under sitt liv köpt sex, enligt den senaste kartläggningen från länsstyrelsen i Stockholm.

Det enkla svaret på frågan om vem som köper sex är att sexköparna finns i alla delar av samhället. Men Metros granskning av 155 domar och strafförelägganden i Stockholm, Göteborg och Malmö från förra året fördjupar bilden ytterligare.

Ungefär hälften av de granskade männen är gifta och hälften är ogifta. 26 av dem är skilda. Ett fåtal skiljde sig kort efter att sexköpet skedde.

50 av männen har barn. Här finns både småbarnsföräldrar och äldre män med vuxna barn.

quotation start”Det är ändå riskfullt att köpa sex. Det krävs ett visst förakt för lagen.”quotation end

Vår granskning visar att sexköparen ofta har en lägre inkomst än genomsnittet. I alla granskade fall gavs dagsböter, som baseras på inkomst. Det vanligaste straffet var50 à 50 kronor i dagsböter, vilket motsvarar 2 500 kronor. En så pass låg dagsbot ges till en person som lever på bidrag eller har en mycket låg årsinkomst. Men på listan över sexköpare finns även normalinkomsttagare, och höga chefer med miljonlöner.

Bilden som växer fram under Metros granskning stämmer ganska väl överens med tidigare forskning på området, enligt Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete vid Högskolan i Malmö som forskat på sexköp. Han säger att många har en föreställning om att den typiske sexköparen är något av en ”loser”, en äldre man som inte längre är så gångbar på kärleksmarknaden.

– Men den bilden stämmer inte. Det är ofta män med många sexuella kontakter överlag som köper sex. Och sexköparen är även yngre än vad många tror.

Minst 28 av de 155 granskade sexköparna hade blivit tagna för annan brottslighet innan sexköpet. Det handlar om alltifrån lindrigare trafikförseelser till grov brottslighet. Sven-Axel Månsson tycker att resultatet är intressant, men inte så förvånande.

– Det är inte helt överraskande. Det är ändå riskfullt att köpa sex. Det krävs ett visst förakt för lagen, säger han.

pil
Tio sexköpare som dömdes 2016

Dokusåpadeltagaren:

Ålder: 35-årsåldernFörsök till sexköp: Mannen är känd från ett program på tv. Han plockade upp en 20-årig tjej med sin bil, körde henne till en skogsväg i Stockholm och betalade henne 500 kronor för en avsugning. Tjejen var så pass påverkad av heroin att hon inte klarade av avsugningen. Hon tar mer heroin i mannens bil. Polisen avbryter och ertappar mannen bokstavligt talat med byxorna nere. Mannen är tidigare dömd för försök till utpressning. Arbetslös. Ogift.Straff: Döms till villkorlig dom och 50 à 60 kronor i dagsböter (3 000 kronor) för försök till köp av sexuell tjänst.

Före detta vd i välkänd idrottsklubb:Ålder: 60-årsåldernSexköpet: VD:n har en miljonlön och tar emot en kvinna i sitt eget hem efter att han kontaktat henne via en annons på nätet. Han betalar henne 4 000 kronor för att bli avrunkad, ha oralsex och få smeka hennes bröst. En och en halv timme senare ringer polisen på. Vd:n öppnar med öppen gylf och tröjan ut och in. I huset hittas en använd kondom och en tallrik med kokain. Mannen har tidigare varit vd i en stor idrottsklubb. Han är nu vd för ett annat företag.Straff: Döms till dagsböter 140 à 360 kronor (50 400 kronor) för ett fall av sexköp och två fall av ringa narkotikabrott.

Tidigare dömd brottsling: 

Ålder: 35-årsåldernSexköpet: Mannen har tidigare dömts till fängelse för grov brottslighet. Han träffar den prostituerade kvinnan i en lägenhet i Stockholm. Bara några månader senare skjuts mannen till döds.Straff: Eftersom mannen erkänner sexköpet får han ett strafföreläggande på 50 à 170 kronor (8 500 kronor).

Kommunpolitikern:

Ålder: 25-årsåldernSexköpet: Mannen är folkvald politiker för Miljöpartiet. Han tas på bar gärning av polisen mitt i en sexakt med en prostituerad i ett hotellrum i Solna. Mannen lämnar sina politiska uppdrag inom några dagar.Straff: Mannen döms för köp av sexuell tjänst till dagsböter på 50 à 100 kronor.

Nyblivna pappan:

Ålder: 35-årsåldernSexköpet: Mannen och hans fru är nygifta och får under 2016 sitt första barn. Knappt tre veckor efter förlossningen tas mannen för sexköp på en adress på Sveavägen. Mannen ser till att strafföreläggandet skickas till en boxadress. Paret är fortfarande gifta.Straff: Mannen döms till dagsböter på 50 à 260 kronor (13 000 kronor) för köp av sexuell tjänst.

Åldringen:

Ålder: 80-årsåldernSexköpet: Mannen kommer från en mindre kommun i Västra Götalands län. Han döms efter att ha köpt sex i Göteborg. Mannen bor till vardags tillsammans med en kvinna i 75-årsåldern. Den äldsta som dömts som sexköpare i vår granskning.Straff: Mannen döms till dagsböter 50 à 220 kronor (11 000 kronor) för köp av sexuell tjänst.

Taxichauffören:

Ålder: 40-årsåldernSexköpet: Mannen plockar upp en kvinna med sin taxi nära Agneslundsvägen i Malmö där mycket sexhandel sker. Kvinnan vill ha 300 kronor för en avsugning, men mannen erbjuder henne 100 kronor. Mannen kör hem henne till sin kompis lägenhet där hon suger av honom. Polisen har följt efter taxin till lägenheten, och frågar ut kvinnan när hon kommer ut därifrån. Mannen grips.Straff: Mannen döms till dagsböter 50 à 50 kronor  (2 500 kronor) för köp av sexuell tjänst.

Förföljaren:

Ålder: 40-årsåldernSexköpet: Mannen köper sex i sitt eget hem i centrala Stockholm och ertappas av polisen. Mannen har sedan tidigare en historik där han har förföljt och dömts för ofredande av sitt ex efter att hon gjorde slut. Han kallar henne för hora, fnask och äckel i sms. ”Får jag se dig eller idioten du är hora åt kommer det gå jävligt illa” skriver han.Straff: Männen döms till 50 à 250 kronor i dagsböter (2500 kronor) för köp av sexuell tjänst.

Tonåringen:

Ålder: 19 årSexköpet: Stämmer träff med en tjej som han hittat via en sexköpssida på nätet. Möter upp med tjejen i en lägenhet och betalar 1 000 kronor för att ha sex med henne. Tas på bar gärning när han lämnar lägenheten. Hävdar att han inte hade koll på att sexköp är olagligt. Är sedan tidigare dömd för grov olovlig körning och rattfylleri.Straff: Mannen döms till dagsböter 40 à 50 kronor (2000 kronor) för köp av sexuell tjänst.

Vd:n för ett kommunalt bolag:Ålder: 40-årsåldernSexköpet: Mannen hittar kvinnan via nätet. De möts i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. En kvart senare kommer mannen ut och grips av polisen. Efter att sexköpet blivit offentligt förlorar han sin chefsposition som vd i ett kommunalt bolag i en mellanstor svensk stad. Mannen är gift och har två minderåriga barn.Straff: Får böta 50 à 770 kronor (38 500 kronor) för köp av sexuell tjänst.

Källa: Källa: Uppgifter från 155 domar och strafförelägganden i Stockholm, Göteborg och Malmö från 2016.

pil
Den typiska sexköparen i siffror

ÅlderMedelålder: 39,5 år.Vanligast förekommande ålder: 27 årÄldsta och yngsta sexköparen: 77 respektive 19 år

Civilstatus Gift: 58 styckenOgift: 57 styckenSkild: 26 styckenIngen uppgift: 14 stycken

BarnInga barn: 50 personerEtt barn: 40 personerTvå barn: 27 personerTre barn: 12 personerFyra barn: 6 personerFem barn: 2 personerSex barn: 1 personIngen uppgift: 16

DomVanligaste domen: 50 à 50 dagsböter (2 500 kronor) Totalt 16 domar.Högsta straffet: 50 à 810 kronor (40 500 kronor)Lägsta straffet: 30 à 50 kronor (1 500 kronor)

InkomstLägsta deklarerade årsinkomst (2015): 0 kronorHögsta deklarerade årsinkomst (2015): cirka 1 600 000 kronor

Vanligaste bostadsorten: Stockholm

När sexköpen skerVanligaste månaden: juni (20 fall)Minst vanliga månaden: juli (3 fall)

Andra domarÄr dömda för tidigare brottslighet: 28 personerDöms även för andra saker i samband med sexköpet (tex. våldsamt motstånd eller narkotikabrott): 10 personer

Källa: Källa: Uppgifter från 155 domar och strafförelägganden i Stockholm, Göteborg och Malmö från 2016 körda mot olika offentliga databaser.

pil
Så gjorde vi granskningen

Vi begärde ut domar och strafföreläggande som gäller köp av sexuell tjänst och försök till köp av sexuell tjänst under hela 2016. Vi begärde ut domar från samtliga tingsrätter i Stockholms län, Skåne län och i Västra Götalands län. Vi begärde även ut strafförelägganden från åklagarkamrarna Västerort, City, Södertörn, Malmö och Göteborg.

Totalt närgranskade vi 155 domar och strafförelägganden från 2016.

På grund av tingsrätternas egna söksystem kan vissa domar från perioden ha fallit bort i sökningen och inte lämnats ut till oss. Detta gäller exempelvis ärenden där sexköpet inte är huvudbrottet. En del av domarna kan även ha ändrats om de har överklagats till högre instans.

Genom Skatteverket fick vi information om sexköparnas senaste deklarerade inkomst från 2015, samt om deras civilstatus och om de har barn.

pil
Behöver du hjälp att sluta köpa sex?

Vänd dig till KAST (Köpare av sexuella tjänster) och Kompetenscentrum Sexuella Tjänster. På så sätt kan du få hjälp att bryta ditt beteende via samtalsbehandling. KAST har mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du kan även vända dig till PrevenTell, en nationell hjälplinje för personer som tappat kontrollen över sin sexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro