ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är maten som innehåller gift – du inte visste om

Alva Forsberg Fierro · 4 Aug 2015
Uppdaterad 4 Aug 2015
Kanel innehåller kumarin som kan ge leverskador i för stora mängder. 

Kanel innehåller kumarin som kan ge leverskador i för stora mängder.  Foto: All Over Press


Flera vanliga livsmedel vi får i oss dagligen innehåller växtgifter som i för stora mängder kan vara skadliga för oss. Lakrits är ett av dem. – Vid höga intag kan man få problem med hjärta och blodtryck, säger toxikologen Anneli Widenfalk.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Widenfalk, toxikolog på livsmedelsverket.
Anneli Widenfalk, toxikolog på livsmedelsverket.

Många känner nog till att grön potatis kan innehålla höga halter av det giftiga ämnet solanin – som kan ge allvarliga magsmärtor och nervskador. Men visste du att linfrön innehåller ämnet cyanid som i omvandlad form har använts som gift vid avrättningar i USA? Även kanel, lakrits bönor och kaffe i för stora mängder kan vara giftigt.

– Det glöms ibland bort i debatten. Några av de mest potenta gifter vi har är växtgifter, säger Ulla Beckman-Sund, toxikolog på Livsmedelsverket till Testfakta, som har sammanställt vilka gifter som finns i maten. 

LÄS MER: Karragenan – är det farligt eller inte?

Kanel innehåller kumarin som kan ge leverskador och lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som vid för höga doser kan skapa hjärtproblem och högt blodtryck. Äter man dessa livsmedel i måttliga mängder löper man dock ingen risk för att bli förgiftad.

– Men börjar man att överdriva sin konsumtion bör man se upp, säger toxikologen Anneli Widenfalk till Metro.

Kan man bli förgiftad om man äter kanel dagligen i fil eller i bakverk?

– Mycket stora mängder kanel kan ge skador på levern, men man kan inte överdosera om man använder kanel som krydda på filen eller i bakverk. En vuxen person kan äta knappt 1,5 tesked dagligen utan risk och en 4-åring 1/3 tesked. Att svälja en matsked kanel är däremot inte att rekommendera. Samma sak gäller lakrits. Det är svårt att få i sig för mycket, då måste man äta stora mängder varje dag, mer än 50 gram lakritsgodis per dag.

När det gäller linfrön, som innehåller det giftigaste ämnet cyanid, rekommenderar Livsmedelsverket att man håller sig till 1-2 matskedar frön per dag.

– Äter man krossade linfrön tar man lättare upp det ämne som omvandlas till cyanid i kroppen. Hettar man i stället upp fröna kan halten och dosen minska något, säger Anneli Widenfalk.

Har ni fått in fall där personer blivit förgiftade av lakrits, kanel eller linfrön?

– Inte vad jag känner till, men man kan få förgiftningssymptom som kan bestå av till exempel illamående, yrsel, magont och huvudvärk. Risken för överdosering och biverkningar är större när det gäller kosttillskott där man koncentrerat ett ämne. Flera patienter i Sverige har exempelvis fått leverskador efter att ha ätit extrakt av grönt te.

LÄS MER: Laktosintolerans – folksjukdom eller mejeriernas kassako?

Anneli Widenfalk råder därför alla att vara försiktiga med alla former av kosttillskott, särskilt om man köper dem på nätet.

– Man vet inte vad de egentligen innehåller. De kanske inte har använt rätt mängd eller ens rätt växt när de tillverkar sitt extrakt.

Vilka löper störst risk att få i sig för höga doser?

– Små barn på grund av sin lägre kroppsvikt och känsliga personer som kanske har någon annan bakomliggande sjukdom. De som redan har högt blodtryck, hjärtfel eller har någon lever- eller njursjukdom bör vara extra försiktiga.

LÄS MER: Sant och falskt om förkylningar​​

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro