ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är mattelärarna miljonärer med rockstjärnestatus

Tomas Lundin · 2 Jan 2015
Uppdaterad 2 Jan 2015
Clara och Cha-Kil Young har gjort en låt om högskoleprovet.

Clara och Cha-Kil Young har gjort en låt om högskoleprovet. Foto: Youtube


klar

Artikellänk är kopierad

Testet betyder allt för unga sydkoreaners framtid.
Testet betyder allt för unga sydkoreaners framtid.Foto: All Over Press
Dagen då provet till högskolan görs är att jämföra med en nationell högtidsdag. Här ber en mor för sitt barns resultat.
Dagen då provet till högskolan görs är att jämföra med en nationell högtidsdag. Här ber en mor för sitt barns resultat.Foto: All Over Press

Han är ung, rik, snygg och har massor av skrikande tonårsfans. Yrke? Mattelärare. 

I landet som är besatt av utbildning är lärarna rockstjärnor, rapporterar Washington Post. Du måste till och med komma in på rätt förskola för att komma in på rätt lågstadieskola för att komma in på rätt mellanstadieskola … och så vidare ända upp till universitetet. 

De flesta koreaner går utöver vanlig skola i hagwon – extraskola – och allt fler av dessa har flyttat från fysiska skolbyggnader och ut på nätet. 

Det är här en av de största lärarstjärnorna, Cha-Kil Young, kommer in. Han jobbar inte i en skola utan på ett kontor i trendstadsdelen Gangnam och sänder sina lektioner över nätet. Runt 300 000 studenter följer hans lektioner och en 20-timmarskurs kostar 300 svenska kronor. 

Det har gjort att mattelärare Young är något mer välbetald än våra egna lärare. Han tjänade mer än 60 miljoner kronor bara förra året, skriver Washington Post. Young specialiserar sig på att hjälpa elever förbereda sig för motsvarigheten till högskoleprovet, där ett bra resultat är en förutsättning för att komma in på rätt skola. 

Ett annat exempel på att mattelärarna är rockstjärnor i Sydkorea är att Cha-Kil Young nyligen spelade in en musikvideo med den enormt populära koreanska popstjärnan Clara. Låten handlar om att få högsta poäng på högskoleprovet.

Landet rankas ständigt i topp när det gäller internationella jämförelser av skolresultat, men också lägst när det gäller hur lyckliga eleverna är i skolan. Landet har också den högsta självmordsfrekvensen i världen, enligt OECD. 

Röster har nu börjat höjas om att kapplöpningen spårat ur, men även föräldrar som är emot extraskolorna kan inte ta sina barn ur dem av rädsla för att de ska halka efter, skriver Washington Post.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro