ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är ministrarna i Sveriges nya regering

· 21 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Stefan Löfven gick på trygghet framför sensationer när han valde ministrar. Här är hela listan över de som ska styra Sverige de kommande fyra åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Hans Dahlgren (S), 70, EU-minister

Hans Dahlgrenär en riktig veteran i Socialdemokraterna och var bland annat pressekreterare åt Olof Palme på 70-talet. Innan han gav sig in i politiken var han reporter på SVT – på meritlistan finns rapporteringen från Norrmalmstorgsdramat tillsammans med Bo “Lägg-ut” Holmström.

Han har också varit Sveriges FN-ambassadör i New York och representerade Sverige i FN:s säkerhetsråd mellan 1997 och 1998.

Den senaste mandatperioden har Dahlgren varit statssekreterare åt Stefan Löfven med ansvar för utrikes- och EU-frågor.

Hans Dahlgren. Foto: TT
Hans Dahlgren. Foto: TT

 Morgan Johansson (S), 48, Justitieminister

Fortsätter som justitieminister, ett uppdrag han haft sedan 2014. Morgan Johansson har varit riksdagsledamot sedan 1998 och var folkhälsominister i Göran Persson regering mellan 2002 och 2006. Han har även en bakgrund som ledarskribent.

Mikael Damberg (S), 47, Inrikesminister

Går från näringslivsminister till inrikesminister. Damberg gick med i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund på 80-talet och var förbundsordförande mellan 1999 och 2003. Långt innan han fick en plats i regeringen arbetade han som flyttgubbe.

Margot Wallström (S), 64, Utrikesminister

Fortsätter som utrikesminister. Wallström blev invald i riksdagen första gången 1979 och har haft flera olika ministerposter genom åren. När hon blev utrikesminister 2014 lanserade hon en feministisk utrikespolitik, vilket innebär att all utrikespolitik ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

Peter Eriksson (MP), 60, Biståndsminister

Miljöpartiets tidigare språkrör lämnar bostads– och digitaliseringsfrågorna och får en ny portfölj som biståndsminister. Peter Eriksson är född i Småland men började engagerar sig ordentligt i politiken först när han flyttade till Norrbotten.

Ann Linde (S), 57, Utrikeshandelsminister

Började arbeta på regeringskansliet under 90-talet och har jobbat på både utrikesdepartement och försvarsdepartementet. Blev EU- och handelsminister 2016. Fortsätter nu som utrikeshandelsminister.

Peter Hultqvist (S), 60, Försvarsminister

“Peter Hultqvist är försvarsminister i min regering”, sa statsminister Stefan Löfven i samband med att oppositionen riktade en misstroendeförklaring mot försvarsminister 2016. Nu fortsätter Hultqvist att vara försvarsminister i Stefan Löfvens regering.

Lena Hallengren (S), 45, Socialminister

Byter uppdrag och går från barn-, äldre- och jämställdhetsminister till att bli socialminister. Hallengren har varit aktiv inom politiken sedan mitten av 90-talet och tidigare bland annat varit biträdande utbildningsminister.

Annika Strandhäll (S), 43, Socialförsäkringsminister

Fortsätter att ha ansvar för socialförsäkringsfrågor. Annika Strandhäll har en bakgrund inom det fackliga arbetet och har bland annat varit förbundsordförande för fackförbundet Vision, tidigare SKTF.

Magdalena Andersson (S), 51, Finansminister

Fortsätter att bestämma över landets finanser. Magdalena Andersson har studerat både på Handelshögskolan i Stockholm och på Harvard University.

Per Bolund, (MP), 47, Biträdande finansminister och bostadsminister

Blir bostadsminister och biträdande finansminister. Var tidigare finansmarknadsminister. Men var även under en kort tid tillförordnad bostadsminister efter att Mehmet Kaplan avgick i april 2016.

Ardalan Shekarabi, (S), 40, Civilminister

Ardalan Shekarabi har gått den långa vägen inom partiet. Han var tidigt engagerad inom ungdomsförbundet SSU och hade flera tunga uppdrag, bland annat distriktsordförande i Uppland. Han utmärkte sig under EU-valet 2004 genom att kritisera etablissemangets engagemang för EU-frågan. 2014 blev han civilminister och fick nu förnyat förtroende av Stefan Löfven på den posten.

Anna Ekström (S), 59, Utbildningsminister

Juristen Anna Ekström har tidigare varit generaldirektör för skolverket mellan 2011 och 2016. Därefter blev hon  gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Lövfens regering 2016. Hon kan även stoltsera med att hon 2015 kom tvåa i tv-programmet ”På Spåret” tillsammans med Göran Hägglund.

Matilda Ernkrans (S), 45, Minister för högre utbildning och forskning

Matilda Ernkrans har länge fört en relativt anonym tillvaro inom Socialdemokraterna och har varit ledamot i flera utskott, bland annat kulturutskottet och socialförsäkringsutskottet. Sedan mars 2018 har hon varit ordförande i utbildningsutskottet innan hon under måndagen utnämndes till minister för högre utbildning och forskning.

Isabella Lövin (MP), 55, Vice statsminister och miljö- och klimatminister

Isabella Lövin gick med i Miljöpartiet 2008 och hade som viktigaste fråga att stoppa utfiskningen av haven. Tidigare har hon varit journalist och bland annat tilldelats både guldspaden och stora journalistpriset för boken ”Tyst hav – jakten på den sista matfisken”. Boken fick stor uppmärksamhet och blev översatt till flera språk. Lövin har varit språkrör för Miljöpartiet sedan 2016 då hon tog över efter Åsa Romson.

Ibrahim Baylan (S), 46, Näringsminister

Ibrahim Baylan plockades in av Göran Persson som skolminister 2004. Blev redan 2005 anklagad för ministerstyre av Folkpartiet och Moderaterna. Anklagelsen grundades i att Ibrahim Baylan misstänktes för att ha pressat Skolverket till att dra tillbaka en rapport som bland annat handlade om friskolor. Anklagelsen ledde till ett KU-förhör där Baylan nekade. Den föregående mandatperioden har Baylan varit energiminister och landar nu sin tredje tunga ministerpost.

Jennie Nilsson (mitten), (S), 46, Landsbygdsminister

Jennie Johansson från Torup i Halland är en av minst kända ministrarna i Stefan Löfvens regering. Men trots det har hon en relativt lång politisk erfarenhet och har suttit i riksdagen sedan 2004. Hennes tyngsta uppdrag innan hon blev minister är som ordförande i näringsutskottet.

Amanda Lind (MP), 38, Kulturminister

Amanda Lind från Miljöpartiet tar över rollen som kulturminister från partikollegan Alice Bah Kuhnke. Tidigare var hon partisekreterare i Miljöpartiet. Hon är också utbildad psykolog.

Den nya kulturministern har beskriver kultur som en hjärtefråga. Hon har tidigare bland annat hållit på med rollspel, både på bord och i skog. Helst spelade Amanda Lind skogsalv eller andra naturvarelser, har hon sagt till sajten YippieHärnösand.

Sveriges nya kultur- och demokratiminister, får också ansvar även för idrottsfrågor.

Ylva Johansson (S), 54, Arbetsmarknadsminister

Ylva Johansson började sin politiska karriär längst ut till vänster. Mellan 1988-1991 satt hon i riksdagen för Vänsterpartiet kommunisterna men lämnade för Socialdemokraterna 1992. Ett av hennes viktigaste uppdrag den senaste mandatperioden har varit att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

Åsa Lindhagen (MP), 38, Jämställdhetsminister

En av de yngsta i regeringen och gör sin första mandatperiod i riksdagen. Har tidigare varit gruppledare i Stockholms kommunfullmäktige. Hon är även utbildad civilingenjör i industriell ekonomi.

Tomas Eneroth (S), 52, Infrastrukturminister

Den före detta metallarbetaren Tomas Eneroth fick sitt första ministeruppdrag under kaotiska former då han efterträdde Anna Johansson (S) efter IT-skandalen på Transportstyrelsen 2017. Men det är ingen politisk nybörjare Löfven plockade in, han har suttit i riksdagen sedan 1994 och haft flera tunga uppdrag i riksdagen.

Anders Ygeman (S), 48, Energi- och digitaliseringsminister

Ett av de få kontroversiella valen som Stefan Löfven gjorde. Det beror på att Anders Ygeman var tvungen att lämna sitt uppdrag som inrikesminister under den förra mandatperioden på grund av den så kallade IT-skandalen på Transportstyrelsen. Valet har redan kritiserats av både Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor som (KD) kallar valet för ”anmärkningsvärt”.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro