ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är misstagen du ska undvika på aw:n med jobbet

Natalie Demirian · 10 Mar 2017
Uppdaterad 16 Feb 2018
Det går att ha lika kul på after work med jobbet som med kompisgänget!

Det går att ha lika kul på after work med jobbet som med kompisgänget! Foto: Alamy


After work i all ära – men en aw med jobbgänget är kanske inte alltid lika avslappnande som en aw med kompisgänget. Så behöver det inte vara. Här är vett- och etikettexperten Sofia Larssons bästa tips för att göra succé på jobb-aw:n.

klar

Artikellänk är kopierad

Först och främst, bör man överhuvudtaget ta en aw med jobbgänget?

– Det är en bra idé i regel och en chans att knyta an till kollegor på ett personligt plan. Man umgås ju på ett annat sätt när man lyfter näsan från Excel-ark och inte är pressade av deadlines. Våga ta upp ämnen som går lite utanför den säkra semester/bostad/intressen/barnen-mallen. Testa lite försiktigt att prata om värderingar, drömmar och rädslor, med dem du skulle vilja ha en närmare relation med, säger Sofia Larsson, vett- och etikettexpert och författare till Moderna etikettboken.

Hon tycker dock att man ska bete sig annorlunda på en jobb-aw jämfört med en aw med kompisgänget.

– Definitivt. Om man inte förstår skillnaden så är det kanske bäst att man stannar hemma… Undantag är väl om man är ett gäng väldigt unga personer som jobbar i krogbranschen typ, då kan jag tänka mig att det är ungefär samma stil och att det inte får konsekvenser.   

Alkoholintaget på after worken då? 

– Jag tycker helt klart att man ska tänka på att hålla sig på en lagom nivå. Om man är arbetsgivare eller chef som bjuder ska man inte göra det på ett sätt som uppmuntrar till fylla. Och folk ska absolut inte ifrågasätta varför någon vill hålla sig till alkoholfria alternativ, det kan handla om allt från ett missbruk till en graviditet man inte vill offentliggöra. Eller helt enkelt att man har lika kul utan alkohol. 

Det är inte alltför ovanligt att råka berätta något privat om sig själv till en kollega som man sedan ångrar dagen därpå. Sofia Larsson säger att det är svårt att säga hur man ska  hantera den situationen.

– Det som är kutym är att låtsas som att det regnar morgonen efter. De flesta arbetsplatser har en tyst överenskommelse om att man inte sätter dit folk alltför publikt dagen efter. Men känner du att du är typen som får mindre ångest av att ha ”talat ut” så kanske det är lika bra att säga till kollegan att du känner att du pratade på lite för mycket och be att den håller det för sig själv. 

 Hur mycket ska man egentligen ”släppa loss” på jobb-aw?

– Jag tycker att man ska bjuda lite på sig själv utanför sitt jobbjag. Därmed inte sagt att man behöver bli slirig och dra ihop ett congatåg med ekonomiavdelningen. Bjud i stället på din tid, uppmärksamhet och nyfikenhet kring vad dina kollegor gör under den tid de inte är på arbetsplatsen. 

pil
Så hanterar du …

… fulla kollegor:

– På ett schysst sätt, se till att de dricker vatten resten av kvällen och fixa en taxi om det verkar barka helt åt helskotta.

 … en full chef?

– En chef är ju lite som en förälder, man vill helst inte se dem fulla och fåniga. Men det är ju chefens eget ansvar att se till att underordnade har fortsatt respekt för hen. 

… en flirtig kollega? 

– Det beror väl helt på om flirten är besvarad eller inte. Är den inte det, visa det tydligt genom att till exempel börja prata med någon annan och sedan undvika personen under kvällen. Är den det så är väl ett bra tips att ni kanske avviker lite diskret för att gå till något annat ställe där ni kan utforska vad som finns mellan er. 

pil
Tre andra tips från Sofia Larsson för att göra succé på after work med jobbet:

1. Ge gärna komplimanger till de som arrangerat aw:n, om det inte är en spontan utgång. Det brukar ofta finnas en kärntrupp på varje arbetsplats som fixar och donar och det är inte alltid de får den uppmärksamhet de förtjänar. Då kanske de tröttnar, vilket leder till tristare sammankomster för er andra i framtiden.

2. Testa att göra ett nytt intryck på en person som du tror kanske har en negativ bild av dig. Men gör det tidigt på kvällen, spara inte det till en drucken sista timme. Då är risken att personen inte tror att du menade vad du sa, alternativt inte kommer ihåg det ens. Fokusera på det positiva: eventuellt roliga jobbminnen och framtida spännande projekt. Och även om ni har svårt att relatera till varandra på arbetet kanske det visar sig att ni delar ett intresse för kitesurfing eller rysk poesi, som gör det lättare att stå ut.

3. Om du är trött på att aw alltid är lika med sjöslag som får romarrikets dekadenta fester att verka som stillsamma kafferep – föreslå något nytt! Kan ni gå på yoga ihop, göra påskpyssel eller något helt annat?

Sofia Larsson är vett- och etikettexpert.
Sofia Larsson är vett- och etikettexpert.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro