ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är några av de vanligaste myterna kring preventivmedel

Linnea Carlén · 14 Maj 2015
Uppdaterad 5 Jul 2019
Här är de största myterna kring preventivmedel Det finns en uppsjö av metoder om man vill använda sig av preventivmedel för att skydda sig mot en oönskad graviditet. Därför är det inte konstigt att det finns en del missuppfattningar, oklarheter och rena myter om just preventivmedel. Att det är högst individuellt gör inte det hela enklare.

Här är de största myterna kring preventivmedel Det finns en uppsjö av metoder om man vill använda sig av preventivmedel för att skydda sig mot en oönskad graviditet. Därför är det inte konstigt att det finns en del missuppfattningar, oklarheter och rena myter om just preventivmedel. Att det är högst individuellt gör inte det hela enklare. Foto: Montage TT och Alamy


Säkra perioder är pålitliga, kopparspiral är bättre än hormonspiral och man får forfarande mens när man äter p-piller. Det finns en hel del myter och okunskaper kring olika preventivmetoder. Metro reder ut missuppfattningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns som bekant många olika sätt att skydda sig mot en oönskad graviditet. Men vår kunskap om p-metoderna varierar – och en del missuppfattningar om dessa tycks ha blivit till sanningar.

Metro har tagit hjälp av Catharina Zätterström, styrelseledamot i Barnmorskeförbundet, för att slå hål på sju av de vanligaste myterna.

Påstående: Säkra perioder är pålitliga.

Att köra på säkra perioder är långt ifrån säkert. Cirka 24 av 100 kvinnor blir gravida inom ett år om de använder sig av preventivmetoden.

– Nej, det är inte särskilt pålitligt. Det är väldigt få som är som klockor, ägglossningen kan ju vara förskjuten av stressfaktorer och många andra skäl, säger Catharina Zätterström.

Samtidigt kan så kallad naturlig familjeplanering fungera utmärkt för en enskild kvinna, även om det  kräver att man är väldigt disciplinerad i sitt sexliv och mäter tempen kontinuerligt.

Den senaste snackisen på området är de så kallade p-apparna, mobila appar som hjälper kvinnor att karlägga sin menscykel. Både läkare och barnmorskor avråder dock unga tjejer från att förlita sig på apparna som preventivmedel.

Påstående: Man får fortfarande mens när man använder p-piller

Nej, det stämmer inte. Den blödning som man får när man använder p-piller är konstgjord och fyller ingen egentlig funktion. Vid ägglossning byggs slemhinnan i livmodern upp för att ta emot ett ägg, vilket stöts ut i form av en blödning (mens) om det inte befruktas. När du äter p-piller har du ingen ägglossning. Blödningen som kommer triggas av hormonförändringen när kvinnan gör uppehåll med p-pillren.

Påstående: Det är onaturligt med p-piller

Catharina Zätterström säger att det finns en föreställning om att det är mer onaturligt med p-piller, något hon tycker är konstigt.

– Så den här naturlighetsmyten skulle jag vilja slå hål på. Jag vet inte hur människor får till det men de känner att det är konstigt att peta i sig hormoner. Det är förvisso syntetiskt tillverkade hormoner men det är samma hormonsubstanser som vi annars tillverkar själva.

Samtidigt finns det en del inte helt ovanliga biverkningar av p-piller, som negativ påverkan på humör, vikt och sexlust. Få vetenskapliga studier har dock undersökt dess inverkan på kvinnors livskvalité.

LÄS MER
Efter debatten om abort: 7 av 10 stödjer nuvarande lagstiftning

Påstående: Kondom är det säkraste preventivmedlet

Nej, tvärtemot vad man kan tro är kondom inte det bästa skyddet mot en oönskad graviditet. Detta då kondom i verkliga livet är något som det oftast slarvas med. Enligt Läkemedelsverket blir cirka 18 av 100 par gravida inom ett år om de bara använder kondom som enda preventivmedel.

– Kondom skyddar mot sexuellt överförbara infektioner, på så vis är det bättre än andra preventivmedel, men vad gäller säkerhet så är det sämre. Jag vet inte varför man har fått för sig att kondomen är säkrare. Om vi ska prata säkerhet för att förebygga en oönskad graviditet så är det bäst med metoder som inte är beroende av användaren, som p-stav och p-spiral.

Påstående: Kopparspiral är bättre än hormonspiral eftersom den inte innehåller några hormoner

Visst låter kopparspiral som ett rimligt alternativ om man inte vill få i sig hormoner. Men enligt  Catharina Zätterström  innehåller hormonspiraler, särskilt de nyaste, en så liten dos hormoner att det oftast inte har någon som helst kännbar påverkan. Effekten påverkar därtill inte hela kroppen utan endast slemhinnan i livmodern lokalt.

Kopparspiral innehåller inga hormoner alls men kan däremot göra att mensen blir längre och mer riklig. Det kan med andra ord finnas för- och nackdelar med båda alternativen. Vilken spiral som är bäst lämpad varierar därför från person till person.

LÄS MER
Ny stor studie: Så ser svenskarnas sexvanor ut

Påstående: P-stavar kan ”vandra genom kroppen”

Sjukvårdsupplysningen informerar på sin webbplats om att en p-stav inte kan vandra eller försvinna i kroppen. Catharina Zätterström säger att det finns beskrivet i Sverige att p-stavar har vandrat genom kroppen, men att det är fruktansvärt ovanligt. Det har hänt att p-stavar satts för djupt och varit svåra att få ut, men det finns enligt henne inga skäl att välja bort preventivmedlet av rädsla för att pinnen ska ”vandra”.

Påstående: Kopparspiral kan orsaka kopparförgiftning

En annan myt som går runt just nu är risken för kopparförgiftning. Zätterström har själv sett flera inlägg på Facebook om att kopparspiral kan orsaka förgiftning, vilket är en ren osanning.

– Man blir inte kopparförgiftad av en kopparspiral. Vi får i oss mer koppar genom maten.

Viktigt att säga är att preventivmedel är högst individuellt. Om man över huvud taget vill eller ska använda preventivmedel ska man kontakta en barnmorska för att ta reda på vad som passar en bäst.

Mer om preventivmedel och myter finns att läsa på RFSU:s hemsida och www.preventivmedel.nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro