ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är några av Sveriges största internetforum – och historien bakom dem

Filip Häggberg · 29 Jan 2017
Uppdaterad 29 Jan 2017
Alla forum har olika inriktningar.

Alla forum har olika inriktningar. Foto: Jessica Gow/TT/Sweclockers/Flashback/Familjeliv


Det kryllar av olika internetforum i världen. Men hur startades de och hur stora är de egentligen? Här listar Metro några av de största i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Flashback:

Flashback grundades redan 1983 av en då 14-årig Jan Axelsson. Till en början var det en punktidning under namnet Dead or Alive, och Sveriges första skinheadtidning, Skins Magazine, lanserades som sidoprojekt under 1983. Fyra år senare döptes Dead or Alive om till Flashback.

1995 började tidningen komma ut på internet och fem år senare, år 2000, skapades Flashback Forum. Forumet beskrevs av Flashback själva som en plats där ”alla var välkomna och där yttrandefriheten var total”.

Det tog bara några månader innan forumet fick sin första motgång – och det var inte en lite sådan. Flashback blev i oktober 2000 avstängda från internet, en avstängning som varade i åtta månader. Under en halvårsperiod mellan 2002 och 2003 förbjöds även forumet i Sverige.

Sedan dess har Flashback varit aktivt och hela världens internetanvändare har möjligheten att diskutera allt mellan himmel och jord. Till skillnad från andra forum så är inte Flashback inriktat på något specifikt område, utan är ett allmänt forum där alla möjliga olika ämnen diskuteras.

Enligt internetföretaget Alexa är Flashback Sveriges 44:e mest populära webbplats, och är därmed det populäraste forumet i Sverige.

Familjeliv:

Till skillnad från Flashback har familjeliv.se ett mer nischat forum, där diskussionerna främst handlar om föräldrar, barn och graviditet.

Familjeliv startades 2001 av paret Charlotte och Patrik Högberg, men gick fram till 2003 under namnet Barntorget. Paret ägde Familjeliv fram till 2006 då det köptes upp av Stampen.

När paret Högberg skulle få barn 2001 upptäckte de att det inte fanns tillräcklig information på internet om ämnet, vilket är anledningen till att de startade sajten, skriver Patrik Högberg.

Förutom forumet innehåller Familjeliv också redaktionellt material, som framför allt består av olika bloggar.

Familjeliv är i dagsläget Sveriges 169:onde mest populära webbplats enligt Alexa, men då räknas inte bara forumet in, utan hela hemsidan.

Sweclockers:

Även det forum som finns på sweclockers.com har en speciell inriktning. Precis som hemsidan i stort är det IT (datorer och hårdvara) som diskuteras i forumet. På senare år har inriktningen breddats ännu mer där spel och mobiltelefoner fått en större plats i utbudet och i diskussionerna.

Sweclockers grundades 1999 av Edin Mehinovic, som idag är vd för företaget. Han tyckte att en svensk webbplats som handlar om datorkomponenter saknades, vilket han berättat om för Computer Sweden.

I forumet kan användarna förutom att diskutera med varandra också kommunicera med personer inom IT-industrin.

Enligt Alexa är Sweclockers Sveriges 86:e mest populära webbplats, men precis som för Familjeliv gäller det hela sajten och inte bara forumet.

Minhembio:

Det här är för dig som tycker om hemunderhållning – i alla dess former. När skaparen Per Sandström 1999 drog igång projektet var det just hembio som låg i fokus, men idag är det mycket mer än så.

År 2003 tog Prisjakt Sverige över Minhembio efter att Per Sandström inte hade tid nog att driva sajten vidare.

Förutom diskussionsforum så erbjuds även ämnesrelevanta artiklar, filmrecensioner och en annonsmarknad.

I nuläget ligger sajten på plats 1093 vad det gäller popularitet i Sverige.

Sporthoj: 

Som namnet avslöjar är sporthoj.com ett forum för folk som tycker om motorcyklar, eller som de själva skriver: ”Forum för alla som kör snabb motorcykel”.

Sporthoj.com grundades 2001 av Johnny Cedergren, men ägs sedan 2016 av Motorrad Nordic.

I forumet finns det bland annat en tråd som behandlar olyckor, där medlemmarna får informera och påminna varandra om riskerna med att köra motorcykel och att man alltid ska köra med goda marginaler.

Enligt Alexa är sporthoj.com betydligt mer populär under vår-och sommarmånaderna, då motorcykelkörning är som vanligast. Just nu, under vintern, är sajten på plats 3024 över de populäraste webbplatserna i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro