ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är namnen som censureras på nätet

Kristoffer Rengfors · 15 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ett försök att registrera någon epostadress med ordet Libshitz i på Googles Gmail är fruktlöst. Hur många siffor eller variationer som än skriv in så föreslår Gmail att namnet ändras till Libshtz.

Ett försök att registrera någon epostadress med ordet Libshitz i på Googles Gmail är fruktlöst. Hur många siffor eller variationer som än skriv in så föreslår Gmail att namnet ändras till Libshtz.


klar

Artikellänk är kopierad

Alla har det inte lika lätt på internet. Om en viss bokstavskombination återfinns mitt i ditt namn kan du få svårt att bli hittad på nätet, eller ens få en mejladress.Scunthorpe ligger någon timme utanför Sheffield i England. Namnet som uttalas med betoning på "Scun" och "Thorpe" har bokstavskombinationen "cunt" mitt i namnet har hamnat i flera internetfilter. Från början var det internetoperatören AOL som tillämpade ett automatiskt filter som stadens namn fastnade i. Sajter med stadens namn på med på fanns även med på Googles lista över tveksamma webbsajter fram till år 2004, skriver PC World.Ett liknande problem uppstod även för en annan ort bara en timme bort från Scunthorpe. Nämligen den lilla staden Penistone. Men det är inte bara städer som har problem med internet. Enligt en artikel i Philadelphia Inquirer har en doktor vid namn Libshitz blivit nekad att få en egen e-postadress. Även detta av operatören AOL. – Aol sa till mig att mitt namn var förolämpande. Så det gav mig ingen e-postadress, säger Dr. Herman I. Libshitz till tidningen.Likadant var det för Greg Cockburn, som fick byta ut ett "o" mot en nolla för att komma runt alla filter. Hans mejl kom inte fram till de han skulle skicka till annars. Det mindre uppenbara namet Callahan. Anledningen till att det stoppades av bland annat Yahoo var att ordet "allah" finns mitt i namnet, skriver PC World. De stora internetoperatörerna i USA hävdar alla att de måste neka personer med dessa namn att ha sina riktiga namn i mejladresserna. Annars skulle miljarder av skräpmejl vara tvunget att släppas genom filtren.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro