ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är nio myter om energisparande – som du inte ska gå på

MARIT SUNDBERG · 23 Feb 2016
Uppdaterad 30 Jun 2016
Välj diskmaskin i stället för att handdiska, råder energirådgivningen. 

Välj diskmaskin i stället för att handdiska, råder energirådgivningen.  Foto: TT


Handdisk, golvvärme och solceller. Här är nio myter om energisparande som du inte ska gå på. Ta reda på information så sparar du pengar”, säger energi- och klimatrådgivaren Malin Lindstaf.

klar

Artikellänk är kopierad

Vissa lever fortfarande kvar i tron att det är bra att låta lampan vara tänd om man lämnar rummet en kort stund. Myten är jättegammal och har sin bakgrund i att gamla tiders lysrör krävde mycket energi för att tändas. 

Men det här är inte den enda missuppfattningen om energiförbrukning som florerar i samhället. 

►LÄS MER: 7 vanliga myter om återvinning som bör avlivas

Malin Lindstaf som är rådgivare på Energi- och klimatrådgivningen i Stockholms län tycker att svenskarna är ganska dåligt insatta i ämnet. Däremot märker hon att intresset ökar. 

– Energipriserna har varit och är fortfarande låga, och då har människor inte behövt bry sig så mycket om kostnaderna. Men i takt med att samhället blir mer klimatmedvetet börjar folk bry sig mer och mer om att hushålla med energi, säger hon. 

Nästan alla som hör av sig till klimat- och energirådgivningen gör det för att spara pengar, men en allt större andel uppger också att de är villiga att göra en större investering för att bidra till en hållbar miljö. De vanligaste frågorna handlar om uppvärmning – något som ofta är en stor investering för hushållet. 

– Många frågar vilket värmesystem de ska byta till, vad som passar deras hus. Har man en gammal oljepanna så upplever man att det är dags att byta ut den av både kostnads- och klimatskäl. 

Andra vanliga frågor handlar om tilläggsisolering och solenergi. 

Malin Lindstaf tror att många upplever att det är svårt att hitta information om energi- och klimatsmarta lösningar. Den som har funderingar ska i första hand vända sig till energi- och klimatrådgivaren i sin kommun. I andra hand kan man vända sig till Energimyndigheten, som har en hel del information på sin hemsida. 

– Genom att ta reda på mer information kan du spara både pengar och energi, och samtidigt göra nytta för miljön. 

►LÄS MER: Han har jobbat med matförgiftningar i 20 år – det här vägrar han att äta

Här är myterna

1. Det är bättre att diska för hand än i diskmaskin.

Sanning: Med moderna diskmaskiner går det åt mindre energi, så länge man fyller hela maskinen. 

2. Glödlampor bidrar till hushållets uppvärmning.

Sanning: Glödlamporna alstrar visserligen värme, men är ett väldigt ineffektivt sätt att värma upp bostaden på. 

3. Att låta laddaren sitta kvar i mobiltelefonen när batteriet är fulladdat drar ingen extra ström.

Sanning: Laddaren drar ström så länge kontakten sitter i vägguttaget. Ta därför ur laddaren när batteriet är fullt, så sparar du el.

4. Om du lämnar rummet en kort stund är det bättre att låta lampan vara tänd än att släcka den.

Sanning: Förr i tiden gick det åt mycket energi för att tända ett lysrör, men dagens lampor är det bättre att släcka när du går ut ur rummet och tända när du kommer tillbaka. 

5. Det lönar sig inte att isolera vinden. 

Sanning: Om man har man mindre än 50 centimeters isolering på vinden så är det ofta lönsamt att tilläggsisolera upp till 50 centimeter. 

6. Datorns skärmsläckare sparar ström. 

Sanning: Så länge det finns ljus på skärmen drar datorn ström. Därför är det bättre att ställa in datorn så att skärmen blir helt svart när apparaten inte används på ett tag. 

7. Golvvärme är mer effektivt än vanliga element.

Sanning: Golvvärme och vattenburna element är ungefär lika effektiva. Däremot tycker många att det är så mysigt med golvvärme att de har den på trots att det är varmt ute. Därför finns det risk för att golvvärme i praktiken drar mer energi.  

8. Det är billigare att värma upp oljefyllda än elektriska element.

Sanning: Skillnaden i energiåtgång är minimal.

9. Det är olönsamt att installera solceller

Sanning: De senaste fem åren har priserna på solceller sjunkit kraftigt. Normalt sett betalar sig installationen på tolv år – och sedan har du antagligen gratis el i ytterligare 20 år. 

Källa: Energi- och klimatrådgivningen i Stockholms län

klar

Artikellänk är kopierad

MARIT SUNDBERG
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro