ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Här är nya crossover-restaurangen som serverar lyxigare street food

Metro · 30 Nov 2017
Uppdaterad 19 Dec 2017
Det är till Restaurang Two du ska gå om du vill testa Annas Mamodees försvinnande goda tolkningar av street food, som den här yakirullen.

Det är till Restaurang Two du ska gå om du vill testa Annas Mamodees försvinnande goda tolkningar av street food, som den här yakirullen. Foto: Kristofer Hedlund


Han har jobbat på både lyxkrog och lagat skolmat – nu driver Annas Mamodee restaurang Two på Södermalm i Stockholm. Han älskar att få prova nya saker i köket och efter 14 år i branschen har han hittat sitt framgångsrecept: street-food med inspiration från hela världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Street food fast i en finare tappning. Så beskriver 32-årige Annas Mamodee maten på restaurang Two som öppnade vid årskiftet.

– Det är en crossover från hela världen där vi tolkar rätter på vårt sätt. Vi har exempelvis makirullar med fetaost och våra yakirullar, yakiniku fast i rulle, har fått stanna på menyn alla de gånger vi har hunnit byta, säger han.

Hittade inspiration i Thailand

Annas Mamodees resa i restaurangvärlden började när han som 17-åring åkte från Sverige till Thailand för att hälsa på sin pappa. De hade inte setts på flera år och pappan var kock och manager på en restaurang på turistön Koh Samui. Under vistelsen fick Annas Mamodee hänga i köket och träffa alla som jobbade där.

– De slet verkligen i restaurangen vilket gjorde starkt intryck på mig. Att inse att mina skor kostade ungefär lika mycket som deras månadslön fick mig att börja rannsaka mig själv, säger han.

Sushi tolkat av Annas Mamodee. Foto: Kristofer Hedlund
Sushi tolkat av Annas Mamodee. Foto: Kristofer Hedlund

Annas Mamodee hade varit vilsen i Stockholm men resan gav honom perspektiv och den kämparglöd han hade sett i köket inspirerade honom.

– Det var nog den resan och mina upplevelser därifrån som gjorde att jag valde den här vägen och blev kock. Det och att jag alltid har varit hungrig, säger han och skrattar.

Erbjuder även catering

Under många år arbetade Annas Mamodee sedan som kock på olika krogar i stan. Han tyckte om jobbet, men det var slitit och när han en vecka insåg att han hade knappt hunnit träffa sin son bestämde han sig för att det var dags att göra något annat. En vän erbjöd honom ett jobb som kock i ett storkök som lagade skolmat. Tiderna var bättre och jobbet roligt och efter tag fick han och vännen en idé om att låna storköket om kvällarna. De kickade igång en cateringverksamhet vid sidan av jobbet och köpte en bil som de inredde till en food truck. Nästa steg blev att starta restaurang Two som Annas Mamodee numera driver själv.

– Jag älskar att få göra det här och ha mitt eget ställe. Det kan vara tufft och i början hade vi en vattenläcka men jag tänker inte ge mig, jag vill verkligen satsa på det här, säger han.

Restaurangen erbjuder även catering och de har levererat mat till både bröllop och 50-årsfester.

– Vi har fått höra att vår asiatiska råbiff är en favorit, den verkar gå hem hos många, säger Annas Mamodee.

Two serverar både lunch och middag och erbjuder även catering. Restaurangen är belägen nära Medborgarplatsen i Stockholm. Kom förbi Åsögatan 102 eller spana in deras meny på www.restaurangtwo.se

På Restaurang Two kan du både äta lunch och middag. Foto: Kristofer Hedlund
På Restaurang Two kan du både äta lunch och middag. Foto: Kristofer Hedlund

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro