ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är nya kamerorna som utklassar din mobiltelefon

Ola Jacobsen · 21 Okt 2014
Uppdaterad 24 Okt 2014
Ola Jacobsen, fotograf och Metros kameraexpert, testar kompaktkameror genom att fotografera en kanelbulle.

Ola Jacobsen, fotograf och Metros kameraexpert, testar kompaktkameror genom att fotografera en kanelbulle. Foto: Gustav Hugosson


klar

Artikellänk är kopierad

Din mobilkamera har gjort livet surt för de vanliga kameratillverkarna. Nu slår de tillbaka med superkompaktkameror. Metro har testat för att se om det är värt besväret – och pengarna.

Men gud vad tjatigt, jag har ju redan en kamera i mobilen.

– Sant. Det är därför som de här kompaktkamerorna är full­ständigt fullproppade med funktioner och prestanda.

Vad ska jag med det till?

– Har du märkt vad dåliga mobilbilderna blir när det är lite mörkt? Det är för att sensorn i din mobilkamera är pytteliten. I de här lite lyxigare kompaktkamerorna däremot har tillverkarna tryckt in så stora sensorer de kan. I flera av dem sitter faktiskt riktiga system­kamerasensorer. Det inne­bär bland annat dramatiskt mycket bättre bilder i svagt ljus.

Är det allt?

– Nej, eftersom flera av tillverkarna också satsat på riktigt bra och ljusstarka objektiv så får du även möjlighet att fotografera med kort skärpedjup. Dessutom har flera av kamerorna riktigt bra sökare, trots att de är så små. Det är ganska häftigt med tanke på att det är kompaktkameror som enkelt går ner i jackfickan eller handväskan.

Men jag vill ju publicera bilderna direkt, som med mobilen!

– Inga problem, det gör du lätt genom föra över bilderna från kameran direkt till din telefon eller surfplatta via wifi.

Vad är haken?

– Priset. För de här pengarna kan du faktiskt köpa en system­kamera med ännu bättre prestanda, som dess­utom går att utveckla med fler objektiv.

I en mening?

– Dyra prestandamonster i kompakta och snygga paket.  

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro