ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är nya Näckrosdammen

Olle Warnhammar · 26 Nov 2013
Uppdaterad 27 Nov 2013

Göteborgs stad vill bygga 500 nya bostäder i grönområdet ovanför Humanisten och universitetet vill anlägga ett nytt universitetsbibliotek där gamla Hovrätten står i dag. I går presenterades förslagen för området nya Näckrosdammen. Men förslagen får kritik av boende.

klar

Artikellänk är kopierad

Nya Näckrosdammen från luften.
Nya Näckrosdammen från luften.

Det nya förslaget innebär att Göteborgs universitet och dess konstnärliga och humanistiska fakulteter samt universitetsbibliotek, samlas vid Näckrosdammen i Göteborg. Staden vill tillsammans med universitet bygga en ny kunskapspark och en tätare stad. – Vi har jobbat länge med att utveckla förslaget som ska ge området vitalitet med fler unga människor i omlopp, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt på Stadsbyggnadskontoret som är involverad i processen. Bakom initiativet står Göteborgs universitet och fastighetsägarna. Enligt universitetet skulle en sammanslagning av Humanisten och de konstnärliga linjerna bidra till nya perspektiv och samarbeten. Ett av förslagen från Göteborgs stad är att bygga bostäder på trollspisberget, ovanför Humanisten, med mellan 400 och 500 nya lägenheter, för att knyta ihop området och göra det mer lättillgängligt. Men alla är inte nöjda med förslaget. Anders Hillgren är boende i området och har jobbat som länsantikvarie i över tio år. Han menar att man helt struntat i de boendes åsikter i frågan och att området är skyddat av Miljöbalken i egenskap av riksintresse. – Näckrosdammen ingår i ett område som ingår i Göteborgs bevarandeprogram som har antagits av kommunfullmäktige här i Göteborg, säger Anders Hillgren. – Jag tycker att det är märkligt att man kringgår det i den här nya visionen, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Warnhammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro