ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är nya Nokia Lumia 930

Aron Andersson · 3 Apr 2014
Uppdaterad 3 Apr 2014
Nytt gränssnitt I Windows Phone 8.1 går det att välja en bakgrundsbild som syns igenom de appikoner som är transparenta på hemskärmen.

Nytt gränssnitt I Windows Phone 8.1 går det att välja en bakgrundsbild som syns igenom de appikoner som är transparenta på hemskärmen. Foto: Henry Lundholm


Nokias senaste flaggskepp heter Lumia 930. I sommar kommer den till Sverige. Men redan nu har Metro känt på telefonen.

klar

Artikellänk är kopierad

Lumia 930:s nya design bygger på Lumia Icon, en USA-exklusiv mobil. I metallramen runt mobilen sitter telefonens antenn.
Lumia 930:s nya design bygger på Lumia Icon, en USA-exklusiv mobil. I metallramen runt mobilen sitter telefonens antenn.Foto: Henry Lundholm
Den nya mobilen kommer i fyra färger: vitt, orange, grönt och svart.
Den nya mobilen kommer i fyra färger: vitt, orange, grönt och svart.Foto: Henry Lundholm
Telefonen har en femtumsskärm med full HD.
Telefonen har en femtumsskärm med full HD.Foto: Henry Lundholm
Lumia 635 är en av lågprismodellerna men har precis som storebror 930 det nya Windows Phone 8.1.
Lumia 635 är en av lågprismodellerna men har precis som storebror 930 det nya Windows Phone 8.1.Foto: Henry Lundholm
Nokia har dessutom passat på att presentera en bluetooth-högtalare som går att koppla till mobilen med hjälp av NFC, det räcker alltså att hålla mobilen nära högtalaren för att de ska parkopplas.
Nokia har dessutom passat på att presentera en bluetooth-högtalare som går att koppla till mobilen med hjälp av NFC, det räcker alltså att hålla mobilen nära högtalaren för att de ska parkopplas.Foto: Henry Lundholm

Under onsdagskvällen presenterade Nokia ett gäng nya mobiltelefoner på Microsofts utvecklarmässa Build i USA. Där tillkännagavs bland annat budgetmodellerna Lumia 630, Lumia 635 och så nya flaggskeppsmobilen Lumia 930.

Den sistnämnda bygger designmässigt på Lumia Icon, en mobil som varit exklusiv för USA och operatören Verizon. Lumia 930 kommer däremot att släppas världen över och kommer till Sverige i sommar. Svenskt pris är inte klart men det amerikanska riktpriset är 599 dollar.

På torsdagen fick Metro en chans att känna på de nya modellerna när de gjorde ett besök i Sverige och även det nya operativsystemet Windows Phone 8.1 var då installerat på mobilerna. De största nyheterna i paketet Lumia 930/Windows Phone 8.1 kan ungefär sammanfattas så här:

Snyggare design. Precis som i Lumia 925, eller Iphone 4-5S, sitter telefonens antenn i en metallram runt mobilen. Till skillnad från föregångaren har kanterna blivit plattare och något snyggare. Mobilen kommer i fyra färger: grönt, orange, vitt och svart. Mobilen är inte direkt någon lättviktare med sina 167 gram men känns ändå inte jättetung i handen.

Kamera utan 4K. Kameran på Lumia 930 har en sensor på 20 megapixel, vilket är ungefär hälften av vad som finns i monsterkameran på Lumia 1020. Jag hann inte testa den nya kameran, men klart är att den saknar både 4K-video och slowmotion, vilket många konkurrenter skryter med. Däremot går det att använda mobilens stereomikrofoner för att ta upp surroundljud när du filmar.

Genomskinliga appar. Det går nu att välja bakgrundsbild som ligger bakom apparna i Windows Phone 8.1. Genom de ikoner som är transparenta går det då att se denna bakgrundsbild.

Åtgärdscenter. Både Android och IOS har redan en aktivitetsmeny som dyker upp när sveper med fingret ner från skärmens överkant. Med Windows Phone 8.1 kommer samma funktion till Windows-mobilerna. Det finns egentligen inte så mycket att tillägga.

Utmanare till Siri. I Sverige kommer vi få vänta på obestämd tid innan vi kan använda röstassistenten Cortana, Windows Phones svar på Siri eller Google Nu. Till en början släpps appen i betaversion endast i USA, men det går så klart att lura mobilen att den är amerikansk. Dessvärre bygger vissa av funktionerna i Cortana på Bing-tjänster som också bara fungerar i USA och därför inte går att använda i Sverige.

Spana in Nokia Lumia 930 i videon nedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro