ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är nya proffsligan i Europa – bara för kvinnor

Erik Glanell · 14 Nov 2018
Uppdaterad 14 Nov 2018
Lag från hela Europa kan kvala till Women's Esports League.

Lag från hela Europa kan kvala till Women's Esports League. Foto: Valve, Riot Games


Women's Esports League. Det är namnet på ligan som ska pusha esportscenen för kvinnor till nästa nivå. "Esporten har verkligen möjlighet att vara en jämlik sport eftersom det inte finns några fysiska begränsningar som skiljer kvinnor från män och då vill vi lyfta upp det" säger Olivia Mattsson på Female Legends.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillsammans med Challengermode går Female Legends i bräschen för kvinnor inom esporten. Nu lanserar de Women’s Esports League, en liga exklusivt för kvinnliga spelare. En av få satsningar av det här slaget någonsin.

Diskussionerna kring ligan har pågått sedan i sommar men har blivit mer konkret under hösten och i december startar de öppna kvalen. Premiärsäsongen rullar sedan igång under första kvartalet 2019.

En seriös satsning

Olivia Mattsson från Female Legends är glad att äntligen kunna presentera en konkret satsning för tjejer där ingen ska behöva oroa sig över att få kränkande kommentarer.

– Vi vill ge dem en chans att tävla utan att höra förnedrande kommentarer och för att visa tjejer att det finns folk som tror på dem. Dessutom vill vi erbjuda en seriös plattform och liga med en prispott som kan mäta sig med andra tävlingar, säger hon.

Under första säsongen gör lagen upp om en prispott på 50 000 kronor i CS:GO och League of legends. Lag från hela Europa är välkomna att kvala.

– Vi har märkt att det är högt tryck på våra League of legends- och CS:GO-turneringar. Framförallt från svenskt håll men även från övriga Europa. Det visar på att det är brist på turneringar över lag, säger Olivia Mattsson.

En chans att visa upp sig

Med Women’s Esports League är ambitionen också att erbjuda en plattform som pushar konkurrensen framåt i den kvinnliga scenen. I förlängningen är förhoppningen dessutom att det ska underlätta för lagen att ta steget till att bli proffs på heltid.

– Det kommer bli något stort. Speciellt när det är etablerat. Det är inte separata turneringar utan en liga som kräver att man ständigt måste utvecklas och verkligen ta esporten på allvar. Det ger möjligheter för deltagarna att visa upp sig så att organisationer och lag kan plocka upp dem eller vissa spelare, säger Olivia Mattsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro