ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är nya SÖS-akuten

Anders Göransson · 8 Maj 2014
Uppdaterad 8 Maj 2014

Nu går startskottet för miljardsatsningen på utbyggnad och modernisering av Södersjukhuset. Först ut är en helt ny behandlingsbyggnad med bland annat en ny akutmottagning som ökar kapaciteten med över 30 000 besök per år.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är förslaget på hur SÖS-akuten kan se ut, från arkitektbyrån Link.
Här är förslaget på hur SÖS-akuten kan se ut, från arkitektbyrån Link.Foto: LINK arkitektur AB

Södersjukhusets akutmottagning, som är Nordens största, har de senaste åren varit utsatt för ett hårt tryck och har tvingats ta emot fler patienter än den egentligen är dimensionerad för. Under 2012 var antalet akutbesök 148 000 - en nivå som inneburit mycket hård belastning på både personal och lokaler.

Nu investeras närmare 1,8 miljarder kronor i en ny behandlingsbyggnad med en akutmottagning som ska kunna ta emot totalt uppemot 180 000 patienter per år.

– Det är trångt på SÖS, och det här är en helt nödvändig investering som behövs både för att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna, möta patienternas behov bättre och för att klara befolkningsökningen, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Den nya byggnaden ger också plats för en operationsavdelning med 24 operationssalar, samt en sterilcentral. Den ska även innehålla en saneringsstation där man kan ta emot patienter från kemolyckor.

Beslut om den nya behandlingsbyggnaden tas på hälso- och sjukvårdsnämnden den 20 maj. Förhoppningen är att bygget ska kunna inledas i januari nästa år, och att byggnaden kan öppna för patienter kring årssiftet 2017/2018.

Men utbyggnaden på SÖS är inte hela lösningen på problemet med köer vid akuterna. Läget blir inte bättre av att storsjukhuset Nya Karolinska i Solna, när det står klart, endast kommer att ta emot dem som kommer med ambulans eller helikopter, alternativt har mycket ovanliga och svåra sjukdomar.

– Det innebär att vi måste bygga ut och förstärka alla övriga akutsjukhus i länet, och även närsjukhusen, säger Filippa Reinfeldt.

Även Danderyd sjukhus ska byggas ut och få ny mottagning och operationsavdelningen, rapporterar Radio Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro