ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är ordet som Juholt vill ta bort

Moa Kärnstrand · 8 Nov 2013
Uppdaterad 8 Nov 2013
Här är ordet som Juholt vill ta bort Rickard Nilsson/TT

Här är ordet som Juholt vill ta bort Rickard Nilsson/TT


Nu dyker Håkan Juholt (S) upp igen i den politiska debatten. Denna gång tar han strid mot - ett ord. "Kund" är ordet han i en motion föreslår ska bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Juholt föreslår i en motion som han i oktober lämnade till Riksdagen att ordet "kund" ska tas bort från välfärdsverksamhet som är skattefinansierad.

– Under ett årtionde har det skett en förskjutning av oss som bor i Sverige från att vara medborgare i ett land med lika rättigheter till att vi blivit kunder på en marknad, säger Håkan Juholt, som i sin motion och refererar till franska revolutionen där frågan om medborgarskap var central.

– En skolmarknad, en vårdmarknad. Men vi är inte kunder där. Vi ska inte in och handla, säger Juholt, som menar att han träffat skolor där man beskriver såväl de små barnen som deras föräldrar som kunder.

Juholt oroas av utvecklingen, som han menar har accelererat den senaste tiden.

– På sikt kommer du och jag också se varandra som kunder.

Enligt honom urholkas samhällsmoralen om vi ses som kunder som betalar och inte medborgare - med ett ansvar. Och då är demokratin i fara.

De borgerliga regeringspartierna får sig en släng av sleven i motionen:

– Ledande företrädare för regeringen talar om att äldre sjuka ska vara VIP-kunder i sjukvården. Ett synnerligen märkligt ordval. Det är en vokabulär som kan fungera i en bar-kö eller kanske för en bilfirma, men knappast på ett sjukhus, skriver den före detta partiledaren i sin motion och avslutar med att citera Cornelis.

I sociala medier har Juholts motion mötts av hyllningar. "Oh, varför kunde vi inte fått behålla Juholt" och "Är det inte dags att plocka esset Juholt igen".

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro