ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är organisationerna som drog in mest prispengar 2018

Erik Glanell · 8 Jan 2019
Uppdaterad 8 Jan 2019

Det blev ett succéår för vissa inom esporten. Här är listan med organisationerna som dragit in mest prispengar under 2018 enligt en sammanställning av The Esport Observer med siffror från Esport Earnings.

klar

Artikellänk är kopierad

1. OG 102, miljoner kronor

En vinst i The International är en vinst i The International. Esport-väldets största prispott som ensamt skulle putta upp vilket lag som helst i toppen på den här listan. 2018 var det OG som åkte hem med Aegis-pokalen och en massa miljoner.

2. Team Liquid, 64 miljoner kronor

2017 vann Liquid The International. I år slutade det på en fjärdeplats och Dota 2-laget tuffade på bra. Det tillsammans med bra resultat i CS:GO, Fortnite och PUBG säkrade organisationen den här andraplatsen.

3. Paris Saint-Germain Esports, 48 miljoner kronor

Vilken överraskning, ännu ett The International-lag! Silvermedaljen i jätteturneringen samt flera tunga titlar är förklaringen till varför PSG blir trea i prispottligan.

4. Evil Geniuses, 37 miljoner kronor

Och här kommer en till! EG:s tredjeplats i The International fick cashen att strömma in. Dessutom sköt organisationens Call of Duty-lag till en del kosing efter ett framgångsrikt år. En betydligt mer blygsam summa kom dessutom från Rainbow Six-lagets prestationer.

5. Faze Clan, 36 miljoner kronor

Den första organisationen på listan vars största vinstpengar inte kommer från Dota 2. Organisationen har inte ens något lag i moba-genren. Här är det FPS som gäller. CS:GO-laget hade ett bra men den största delen av potten kommer från Fortnite.

6. Virtus.pro, 35 miljoner kronor

Det legendariska CS:GO-laget lades ner men när det kommer till prispengar är det ändå Dota 2 som gäller. Virtus.pro radade upp vinster under året och 5-6-platsen i The International gav en rejäl knuff.

7. Astralis, 33 miljoner kronor

Astralis är unikt som den enda organisationen på listan som endast är aktiv inom CS:GO. Sen är det inte vilket år som helst som danskarna har haft. Astralis har varit scenens dominanter med uppradade vinster där London-majorn är den mest prestigefulla. Laget blev dessutom först någonsin att spela sig till Intel Grand Slam som fick pengarna att regna.

8. Fnatic, 32 miljoner kronor

Fnatics svenska CS:GO-lag inledde 2018 och kammade hem en jättesumma för vinsten i WESG. De följde upp med att vinna IEM Katowice men efter det störtdök prestationerna. Organisationens League of Legends-lag slutade däremot tvåa i Worlds och säkrade åttondeplatsen på den här listan.

9. Cloud 9, 29 miljoner kronor

Cloud 9 rönte framgångar på bred front under 2018. CS:GO-laget blev historiska som det första nordamerikanska laget att vinna en major-turnering. Organisationens Overwatch-lag, London Spitfire, vann premiärsäsongen av Overwatch League. Dessutom hade organisationen framgångar i både Rocket league och League of legends.

10. Vici Gaming, 27 miljoner kronor

Vici Gamings vinstinkomster kommer i det närmaste bara från Dota 2. I The International hade organisationen inte mindre än tre lag representerade. Trots att inget av lagen var med och slogs i toppen räckte placeringarna för att ändå få en klirrande bit av kakan och en plats på topp tio-listan.

Alla summor är avrundade till närmaste miljontal. The Esport Observers lista hittar du här.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro