ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är orsakerna till att att vi får söndagsångest

Linnea Gustafson · 2 Apr 2017
Uppdaterad 2 Apr 2017

Foto: IBL/Alamy


Varför får vi söndagsångest? Enligt en ny undersökning från Yougov gjord på uppdrag av Metro är det den kommande arbetsveckan som oftast är orsaken.

klar

Artikellänk är kopierad

Av de som svarade att de drabbas av söndagsångest anser mer än hälften, 56 procent, att det beror på den kommande arbetsveckan medan 46 procent får ångest för att de inte hunnit göra så mycket under helgen som de velat.

– Ur ett samhällsperspektiv är det så att arbetslivet blivit tuffare. De senaste 20, 30 åren har många organisationer blivit slimmade – färre personer gör mer arbete – vilket jag tror är en förklaring till siffrorna, säger psykologen Edita Lemonnier.

Rent psykologisk fungerar hjärnans belöningssystem alltid ”här och nu” och styrs av omedelbara konsekvenser av vad vi väljer att göra, menar Edita Lemonnier.

– Ibland väljer vi att göra saker under helgen som inte är superbra inför den kommande veckan, som att dricka alkohol, vara vaken länge och sova mindre. Eller tvärtom – vi gör mer av det vi verkligen älskar att göra och söndagskvällen innebär att man får återgå till mindre roliga aktiviteter.

Söndagsångesten kan handla om en slags existensiell känsla, och att man just på söndagar kan få insikt om vad man ska göra de kommande fem dagarna. För en del av de som svarar att de har söndagsångest menar Edita Lemonnier att det kan vara ett varningstecken för en djupare ångest. Det kan bero på att man inte är nöjd med vad man fyller sin tid med.

– En del kanske behöver byta riktning i sitt liv. Men för de flesta är det bara något man får lära sig leva med och hantera, det handlar om att hjärnan har en så kallad ”negativity bias”.

Negativity bias innebär att hjärnan är konstruerad att alltid fylla luckor med något negativt.

– Tänk att du har en arbetsvecka framför dig och vet ungefär men vad du ska göra men också att det är mycket du inte kan påverka. Hjärnan är konstruerad så att den kommer fylla dessa luckor med negativa associationer, och tankar som ”tänk om det går åt skogen”. Forskning har visat att det är så hjärnan fungerar. Evolutionsmässigt har det lönat sig att oroa sig för att försöka förebygga möjliga problem, säger Edita Lemonnier.

Vad kan man göra åt det? 

– Framför allt behöver man ta itu med ångesten, se vad den står för och välja sitt agerande. Ofta behöver vi öva oss i det som vi inte så ofta gör. Detta ökar vår känsla av självförtroende och minskar ångesten.

– De som mediterar och övar mindfulness vinner mycket på det, då får man helikopterperspektiv på sina tankar och fattar bättre beslut. Det gäller att stanna upp och fokusera, säger Edita Lemonnier.

Men de flesta har inte ens söndagsångest. Av de 1 518 som svarat på frågan om man brukar drabbas av söndagsångest svarade 58 procent ”nej, aldrig”. 28 procent har det ibland och 7 procent upplever att de drabbas av söndagsångest varje vecka. De resterande sju procenten svarade vet ej/ingen uppfattning.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 17-20 mars 2017. 1 518 personer har svarat genom Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Källa: YouGov

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro