ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är partiledaren som kan ta över om Löfven misslyckas

David Peterson · 16 Okt 2018
Uppdaterad 16 Okt 2018

Foto: Julio Saint Just/Tage Olsin/Wikimedia commons


Stefan Löfven (S) har två veckor på sig att sondera terrängen för en ny regering. Men vilka alternativ är möjliga och vad händer om S-ledaren misslyckas? Statsvetaren Li Bennich-Björkman reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad händer om Stefan Löfven misslyckas?

Både Annie Lööf och Jan Björklund var efter talmansrundorna på måndagen tydliga med att de fortsatt vill se Ulf Kristersson som statsminister. Det finns en möjlighet att sonderingsuppdraget går tillbaka till M-ledaren om Löfven misslyckas men Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala, tror på ett annat scenario.

– Vi skulle kunna få ett ytterligare försök med en regeringsbildare som heter Annie Lööf. Det skulle kunna vara med Socialdemokraterna. Men det skulle kunna vara endast med Miljöpartiet och Liberalerna. Det skulle bli en liten och sårbar konstellation men den har stöd på båda sidorna av blocket. I det här läget är det viktigaste. Annie Lööf är också en person som har trovärdighet och respekt hos de andra, säger hon.

Kommer Stefan Löfven att lyckas med sonderingsuppdraget?

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har fått två veckor på sig att prata med de andra partierna innan han ska presentera sitt resultat för talmannen Andreas Norlén. I måndags lovade Löfven att vara lyhörd och sa att det var viktigt med ödmjukhet och kompromisser. Men enligt statsvetaren Li Bennich-Björkman sitter S-ledaren i en tuff sits.

– Det är svårare för Löfven än vad det var för Kristersson. Det handlar om att något av partierna som det skulle kunna vara frågan att samarbeta med ska kunna legitimera det gentemot sina väljare. Det är en svårighet eftersom att de gått till val som allians, säger hon.

Ett sätt för Löfven att bryta sig loss från de låsta positionerna skulle vara att driva på för en regering som han inte är statsminister i, menar Bennich-Björkman.

– Då skulle saker och ting kunna öppna sig, säger hon.

Kan Stefan Löfven chansa och hoppas få stöd av riksdagen?

Det är talmannen som tar med sitt förslag på en ny regering till riksdagen och att Norlén skulle föra fram ett förslag som han inte tror kommer att stödjas är otroligt, enligt Li Bennich-Björkman.

– Man chansar inte på att det får bära eller brista utan man ska vara så säker det går. Det ger ett intryck av stabilitet och lugn. Sen finns det en viss prestige för talmannen att gå fram med ett förslag som inte fälls.

Hur lång tid kan regeringsbildningen ta?

Det finns egentligen ingen begränsing för hur länge en övergångsregering kan fortsätta styra. Så länge talmannen inte för fram något förslag till riksdagen finns det överhuvudtaget ingen tidsram.

– Det här kan fortsätta hur länge som helst. Tittar man omkring i Europa har det i bland tagit sju eller åtta månader innan de fått en ny regering, säger Bennich-Björkman.

Men i Sverige har det aldrig tidigare tagit mer än 25 dagar efter ett riksdagsval innan en regering varit klar. Nu börjar vi närma oss dag 40. Samtidigt fortsätter den gamla regeringen arbeta på mer eller mindre som vanligt.

– Vi har en expeditionsregering. De fattar inte stora beslut och eller reformer. Men det rullar på, det är ju inte kaos. Fast det är heller inte en önskvärd situation.

Hur stor är risken för ett extraval?

Om talmannen lägger fram fyra olika regeringsförslag som röstas ned i riksdagen måste ett extraval utlysas. Just nu är det långt bort men SD-ledaren Jimmie Åkesson har redan sagt att hans parti inte ”räds ett nyval”.

– Det är en del i spelet, att de inte räds ett extraval. Men ingen vill ha ett extraval. Det kostar både pengar och engagemang och det kanske inte skulle ändra någonting i sak heller. Det är ingen lösning som någon arbetar för, säger Li Bennich-Björkman.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro