ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är partiledarnas fokus i debatten

Josefin Svenberg · 4 Maj 2014
Uppdaterad 4 Maj 2014
Statsminister Fredrik Reinfeldt innan debatten drog igång. 

Statsminister Fredrik Reinfeldt innan debatten drog igång.  Foto: TT


Söndagens partiledardebatt i SVT kommer enligt statsvetaren Jenny Madestam handla om framförallt tre saker: Stefan Löfven (S), Fredrik Reinfeldt (M) och sysselsättningen.

klar

Artikellänk är kopierad

S-ledaren Stefan Löfven anländer till kvällens debatt.
S-ledaren Stefan Löfven anländer till kvällens debatt.Foto: TT

Med start klockan 20 på söndagskvällen ska partiledarna debattera i SVT:s ”Agenda". Med två förestående val i år har debatten stor betydelse, menar statsvetaren Jenny Madestam.

– Nu är varje tillfälle att ”visa upp sig” viktigt för partiledarna. Dels för att få föra fram sina profileringar, men även för att visa hur man klarar av debatten. Hur man framstår är väldigt viktigt, säger Jenny Madestam.

I april månads opinionsmätning från Yougov och Metro var glappet mellan alliansen och de rödgröna rekordstort – 13,1 procentenheter. Och i partiledardebatten tros statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven bli huvudpersonerna.

– Det här riksdagsvalet kommer att vara ganska likt de två senaste valen, det vill säga att det tenderar nästan att likna ett presidentval eftersom det väldigt mycket handlar om vilken statsminister vi ska välja. Därför är det viktigt för både Löfven och Reinfeldt att framstå som en förtroendeingivande person som kommer att kunna leda en regering, menar Jenny Madestam.

Vilka frågor tror du kommer att stå i fokus?

– Sysselsättning, det är extremt viktigt. Och skolan. Men just nu är också Europafrågor också viktiga att diskutera eftersom EU-valet ligger närmast i tid. Sedan kommer naturligtvis andra frågor som miljö, integration, sjukvård och så vidare att tas upp – men sysselsättning är det som svenska val tenderar att handla om, och det kommer säkert ta mycket utrymme ikväll också, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Partiledardebatten i SVT pågår mellan klockan 20.00 och 22.00 på söndagskvällen, med paus klockan 21.00-21.15.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro