ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är pillret som skapar syriska supersoldater som inte behöver sova

Aron Andersson · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015
En före detta soldat i Syrien berättar i en dokumentär på BBC Arabic om hur soldaterna påverkas av drogen captagon.

En före detta soldat i Syrien berättar i en dokumentär på BBC Arabic om hur soldaterna påverkas av drogen captagon. Foto: BBC Arabic / Youtube / Journeyman Pictures / Montage


Droghandel tros vara en viktig faktor bakom ekonomin i kriget i Syrien. Och ett lokalproducerat piller gör att soldater håller sig vakna i dagar och blir avtrubbade, skriver Washington Post.

klar

Artikellänk är kopierad

Konflikten i Syrien har kommit att handla om religion, ideologi och politik. Men enligt experter finns det en drog som driver på striderna: captagon, skriver Washington Post.

Enligt tidningen rör det sig om en amfetamin-liknande substans i pillerform som tillverkas i Syrien och säljs i hela Mellanöstern. Försäljningen omsätter hundratals miljoner dollar om året, som på den svarta marknaden troligtvis finansierar nya soldater och fler vapen, vilket brittiska Guardianskrivit om tidigare.

►LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

För BBC berättar en före detta soldat om hur drogen är skräddarsydd för krig då användarna känner att de får superkrafter och mod.

– Vi kände oss i form fysiskt. Om det fanns 10 personer framför dig så kunde du fånga alla och döda dem. Du är vaken hela tiden. Du har inga problem, du tänker inte ens på sömn, du tänker inte ens på att lämna kontrollstationen. Det ger dig stort mod och styrka. Om ledaren säger åt mig att bryta mig in i en militär barack så bryter jag mig in med ett hjärta fullt av mod och utan att känna någon rädsla – du är inte ens trött, säger han.

Både nyhetsbyrån Reuters och tidskriften Time har oberoende av varandra granskat handeln med captagon förut och pratat med experter som säger att det är högst troligt att det finns en koppling mellan drogen och vapenhandel. Dessutom används drogen av båda sidor i konflikten och gör att soldaterna orkar hålla sig vakna längre.

►LÄS MER: Massiv flygattack – bombar IS-fästen i Syrien

I Libanon beslagtog narkotikapolis över 12 miljoner piller förra året. I Saudiarabien beslagtas ungefär 55 miljoner piller årligen. Trots att tillverkningskostnaden är låg kan varje piller kosta upp till 170 kronor att köpa. Enligt en libanesisk psykiater framkallas en sorts eufori hos brukaren.

– Du blir pratsam, du sover inte, du äter inte, du är energisk, säger Ramzi Haddad till Guardian.

I september sändes en dokumentär på BBC Arabic där några användare medverkade anonymt.

– Du kan inte sova eller ens stänga ögonen, glöm det. Vad du än tar för att stoppa det så finns det inget som kan stoppa det, säger en av dem.

– Det fanns ingen rädsla längre när jag tagit captagon, säger en annan.

Enligt Reuters säger både Syriens styrkor och rebellgrupperingar att motståndarna använder drogen för att orka med längre strider. En narkotikapolis i syriska staden Homs berättar för Reuters om hur drogen påverkar demonstranter och krigare som tagits in för förhör.

– Vi slog dem, och de kände inte av smärtan. Många av dem skrattade samtidigt som vi gav dem rejäla smällar. Vi kunde lämna fångarna i ungefär 48 timmar utan att förhöra dem medan effekten av captagon avtog, sedan blev förhören enklare att genomföra, säger han.

►LÄS MER: Anonymous till IS: ”Vi startar den största attacken mot er någonsin”

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro