ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är polisens nya batong

Leif Oldenburg · 27 Jun 2013
Uppdaterad 27 Jun 2013
Tunnelbanepoliserna Petra Holmqvist, Claes Eriksson och Andreas Lindström testar gamla och nya batonger.

Tunnelbanepoliserna Petra Holmqvist, Claes Eriksson och Andreas Lindström testar gamla och nya batonger. Foto: Urban Brådhe


När den svenska poliskåren nu byter till nya batonger handlar det om en diskret modell i lättmetall som inte ska provocera i onödan.

klar

Artikellänk är kopierad

Eka Camlock 
  Polisens nya batong. Fälls ut snabbare och kan låsas fast i läget med en knapp. Anses mindre provokativ än Asp-modellen.
Eka Camlock Polisens nya batong. Fälls ut snabbare och kan låsas fast i läget med en knapp. Anses mindre provokativ än Asp-modellen.
Asp-batong 
  En så kallad expanderbar batong som fälls ut med en snärt. Rörelsen kan uppfattas som provokativ. Byts nu successivt ut.
Asp-batong En så kallad expanderbar batong som fälls ut med en snärt. Rörelsen kan uppfattas som provokativ. Byts nu successivt ut.
Vit batong 
  En klassiker som nästan borde K-märkas. Aktivisterna under Almstriden 1971 har än i dag tvivelaktiga minnen av batongen.
Vit batong En klassiker som nästan borde K-märkas. Aktivisterna under Almstriden 1971 har än i dag tvivelaktiga minnen av batongen.
Sabel 
  Användes i mer än 100 år av det svenska polisväsendet. Sabeln skulle vara trubbig för att inte skada alltför mycket. Gick ur tiden först 1965.
Sabel Användes i mer än 100 år av det svenska polisväsendet. Sabeln skulle vara trubbig för att inte skada alltför mycket. Gick ur tiden först 1965.

Den nya batongen heter Eka Camlock, en diskret modell i lättmetall som inte ska provocera i onödan. Och den får klart godkänt när tunnelbanepoliserna Petra Holmqvist, Claes Eriksson och Andreas Lindström testar den.

– Den känns mer lätthanterlig än den gamla. Dessutom fäller den inte ihop sig av misstag. Det har hänt mig och det är inte så kul i ett utsatt läge, säger Andreas Eriksson.

Föregångaren, Asp, fälldes ut med en kraftig rörelse som kunde uppfattas som provokativ.

– Den nya modellen kan hållas infälld längre och öppnas mer diskret. Chansen att prata någon till rätta blir större, säger Magnus Wass på Rikspolisstyrelsens tekniksektion.

Den första poliskåren bildades i Stockholm 1850 och beväpnades med sabel. 

Vapnet hängde sedan vid varje polismans höft fram till 1965. Då byttes den ut mot den klassiska vita batongen.

– Den känns fortfarande mest funktionell vid exempelvis stökiga fotbollsderbyn. Men under mina tolv år som polis har jag bara behövt använda batong några gånger, säger Petra Holmqvist.

”Eka Camlock” ska fasas in när de gamla batongerna byts ut. Polisen i Östergötland var först med att gå över till den nya modellen.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro