ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är poliskameran som scannar alla den möter

Karolina Skoglund · 1 Jul 2014
Uppdaterad 1 Jul 2014

Snart åker ingen bil längre osynlig i trafiken. Redan i månadsskiftet mellan oktober och november planerar polisens nya superkameror att monteras upp i hundra bilar.

klar

Artikellänk är kopierad

Kamerorna, som beräknas sättas upp i månadsskiftet mellan oktober och november, läser av alla synliga fordons skyltar och jämför mot vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. Vid en träff kan fordonet stoppas för vidare kontroll.

– Det här är ett lättare sätt att kunna hitta fordon som inte är okej. Vi motsatte oss att ta bort skattemärket på fordon, vilket man ändå gjorde. Därför har vi nu fått pengar från regeringen för att gå vidare med detta, säger Anders Arvidsson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Eftersom kamerorna blir skräddarsydda just för att känna igen bilar som av en eller annan anledning inte borde vistas på en väg kommer dem inte att lägga märke till något annat än bilar som är körförbudbelagda, efterlysta, oskattade, oförsäkrade eller om ägaren saknar körkort. Alla dessa uppgifter finns i en särskild dator som är kopplad till kameran.

– Allt är offentliga uppgifter som vem som helst egentligen kan få via ett sms. Och om kameran inte reagerar på registreringsskylten raderas det som filmats. Dessa två aspekter är viktiga för oss ur integritetssynpunkt. Det är våra egna polisögon som blir större helt enkelt.

Bilarna, som utöver elva tidigare testbilarn ska bli ytterligare hundra till antalet, ska vara utspridda i hela landet. Därefter är tanken att specialkameran ska kunna vara en utrustning som sätts fast på alla fabriksnya polisbilar.

– Alla kommer att kunna ha utrustningen i framtiden.

Finns det en chans att ni utvidgar kamerafunktionen?

– Blir det förändringar så är det klart att man kan tänka sig att utöka funktionen. Men det är som sagt inte aktuellt i nuläget.

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, var kritisk mot kamerorna när de polisen var i planeringsstadiet för systemet. 

– Risken med sådana här system är att ramarna för vad som är accepterat glider, i dag vet vi inte vad den här informationen kommer att användas till om fem år, sa hon till Metro då

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro