ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är räddningen för regniga dagar

Hugo Ewald · 25 Jul 2015
Uppdaterad 25 Jul 2015

Foto: Alloverpress


Regn, regn och åter regn. Men om du är ledig behöver ju inte det betyda att det inte finnas något att göra. Metro frågade några experter om deras räddning för regniga dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

TV

"Krunegård och Jinder på turné"​

Webbserie på SVT.

– En riktig reality-pärla. Det som är så härligt är att det är två diametrala motsatser som kastar sig i en bur och tvingas slåss mot varandra som en metaforisk konstnärlig cagefight. Det blir verkligen en sådan superkyla som gradvis luckras upp. I och med att det är en turnéatmosfär besöker de små avfolkningsorter, så det blir som ett extra lager.

"Orange is the new black"

Amerikansk tv-serie som skildrar livet på ett kvinnofängelse. Finns att se på Netflix. Den tredje säsongen hade premiär den 12 juni.

– Det har blivit en sommarklassiker man kan falla tillbaka på och det är skönt att få en hel säsong rätt ner i datorn som man kan ta del av. Sedan när man väl träffar polarna har man hela serien gemensamt för alla som är populärkulturellt medvetna kollar på den, det är liksom kanon.

"True detective"

Amerikansk kriminalserie. Säsong två har premiär den 21 juni. Går att se på HBO Nordic.

– Jag gillar den första väldigt mycket, men i säsong två är det verkligen upp till bevis om det bara var ett turskott. Rollistan i säsong två känns dock lite svajigare. Men det kan också vara att skaparen Nic Pizzolatto är som en Quentin Tarantino som kan förnya karriärer. Antingen så är det fantastisk TV eller så är det bara ett trainwreck.

"Chef’s table"

​ Amerikanskt matlagningsprogram som visas på Netflix.

– Det är kvalitets-tv i ordets alla bemärkelser, det går inte att jämföra med andra till exempel "Master chef". Man får komma hudnära en av världens bästa kockar. Det är lite som en slags slow-cooking, man bygger inte bara drama som i "Master chef" och liknande mat-tv som bara är snabba kalorier.

Jimmy Håkansson, tv-journalist som bland annat skriver för Nöjesguiden och Göteborgs-posten 

Film

"Mission impossible"

Action. Premiär 31 juli.

– Det är den "Mission impossible" som kanske känns roligast. Det är kul att Rebecca Ferguson och Jens Hultén är med och pratar svenska med varandra. Båda två har dessutom ganska stora roller.

"Pixels"

Actionkomedi. Premiär 12 augusti.

– Jag är inget Adam Sandler-fan, men trailern för "Pixels" ser kul ut. Det är en slags nostalgivurm som pågår och Pixels handlar ju om att karaktärer från gamla arkadspel som Pac-Man och Donkey Kong dyker upp och försöker förstöra jorden. Tyvärr är Adam Sandler med.

"Amy"

Dokumentär. Premiär 17 juli.

– "Amy" är en dokumentär om Amy Winehouse. Det är ingen storfilm, men det är nog många som kan se den. Den fick ganska mycket uppmärksamhet för att den är rätt kritiskt mot hennes pappa och hennes omgivning. Den ser jag mycket fram emot.

"Fantastic four"

Superhjälteaction. Premiär 7 augusti.

– Det är någon slags reboot av "Fantastic four". Den senaste kom 2005 och nu är det dags ett nytt gäng. I grunden är det ännu en film om ett Marvelgäng, men den har nog sin publik också.

Miranda Sigander, filmkritiker på Tidningarnas telegrambyrå

Böcker

Kazuo Ishiguro – "The buried giant‬"

– Om du känner för att läsa på engelska. Kazuo Ishiguros första roman på tio år är en tolkiensk berättelse om kärlek, minne och krig som äger rum i ett medeltida Storbritannien. J

Jakob Wegelius – "Mördarens apa" 

– Den fristående uppföljaren till Augustprisbelönade Legenden om Sally Jones från 2008 är både en spännande deckare och ett fantastiskt äventyr som börjar med ett mystiskt mord i Lissabons hamn, och därefter mynnar ut i en svindlande resa genom olika världsdelar. En barnbok som inte bara vänder sig till barn, utan som även äldre personer kan få ut minst lika mycket av.

Kim Gordon – "Girl in a band"

– Sonic Youth-basisten Kim Gordon har skrivit den bästa musiksjälvbiografin sedan Patti Smiths Just Kids. Du behöver inte redan vara invigd i bandets musik för att kunna uppskatta boken. När jag väl hade öppnat det kunde jag inte slita mig.

Jonatan Södergren, skribent på Kulturbloggen.com 

Conn Iggulden – romanserien "Erövraren"

– Om det blir många regniga dagar kan det vara underbart att försjunka in i en äventyrsvärld med flera böcker i en serie. Conn Iggulden har skrivit flera läsvärda, spännande serier som lär vara lätt att få tag på i bibliotek. Erövraren avhandlar främst Djingis khans liv medan den fjärde boken handlar om hans arvtagare Ögedeis tid vid makten.

Conn Iggulden – romanserien "Kejsaren" 

– Kejsaren är en serie om fem böcker. Serien skildrar den unge Gajus Julius Caesars liv, från åtta års ålder till mordet på honom vid 55 års ålder.

Conn Iggulden – romanserien "Rosornas krig"

– Den senaste romanserien Rosornas krig skildrar striderna om makten i England under 1400-talet. Stormfågel, den första romanen i serien kom ut på svenska 2013 och den andra, Solvarg. kommer i svensk översättning i början av sommaren 2015.

Diana Gabaldon – "Outlanderserien"

– Claire och hennes man befinner sig på smekmånad i Skottland, strax efter andra världskrigets slut 1945. Då Claire besöker en stencirkel skickas hon tillbaka i tiden, till 1743. Det är romantik, erotik, spänning och äventyr, lättläst men ibland lite slarvigt skrivet, men underhållande.

Rosemari Södergren, teater-, film- och bokskribent på Kulturbloggen.com 

Paula Hawkins – "Kvinnan på tåget"

– Den har blivit ganska omtalad, det känns nästan som att alla har snackat om den. Det är en perfekt bok som man sträckläser.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist – "Kära Liv och Caroline"

– Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli har en podd som har blivit bok. Den består av frågor från deras lyssnare som de sedan svarar på. Den har korta kapitel så man kan läsa lite och sedan vända sig när man solar och sedan läsa lite till. Man kan också högläsa den i bilen, den är lättsam och rolig.

Stefan Spjut – "Stallo"

– Jag har tittat på den svenska serien "Jordskott" och är man är sugen på mer troll så är Stallo som kom ut för några år sedan ett bra val. Den handlar om troll i norra Sverige. Troll kanske är den nya trenden efter vampyrer, vi får se.

Bea Uusma – "Astronauten som inte fick landa"

– Det här är ett tips för de yngre läsarna, och ett gammalt sådant. Bea Uusma skrev boken många år innan hon fick Augustpriset för Expeditionen. Den gavs ut på nytt igen i höstas och handlar om den tredje astronauten som var med på månlandningen 1969. Det är mycket rymdnördighet och jag tänker mig att man kan läsa den med sitt barn.

Johanna Karlsson, skribent på bokbloggen Bokhora

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro