ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är resmålen du kan åka till med gott samvete

Malin Hansson · 20 Jan 2016
Uppdaterad 25 Jan 2016
DOMINICA, KARIBIEN. Dominica får beröm för sitt arbete med ren engergi och förväntas kunna leverera enegi till andra Karibiska länder. Landet är det enda i Karibien med gratis sjukvård och lär skolelever att skydda marinlivet. Störst kritik får de för att inte ha avkriminaliserat homosexualitet.

DOMINICA, KARIBIEN. Dominica får beröm för sitt arbete med ren engergi och förväntas kunna leverera enegi till andra Karibiska länder. Landet är det enda i Karibien med gratis sjukvård och lär skolelever att skydda marinlivet. Störst kritik får de för att inte ha avkriminaliserat homosexualitet.


Res till Grenada, Tuvalu och Mongoliet med en bra magkänsla. Den ideella organisationen Ethical Traveler har listat de tio mest etiska resmålen att besöka 2016. De flesta inkluderar kritvita stränder.

klar

Artikellänk är kopierad

GRENADA, KARIBIEN.
 Grenada arbetar för att bevara sina korallrev genom att skapa skyddade områden för korallerna och hyllas för sina initiativ för grön energi.
 LGBT-rättigheterna är dåliga och om landet inte kommit längre kommer det att tas bort från nästa års lista, skriver Ethical Traveler.
GRENADA, KARIBIEN. Grenada arbetar för att bevara sina korallrev genom att skapa skyddade områden för korallerna och hyllas för sina initiativ för grön energi. LGBT-rättigheterna är dåliga och om landet inte kommit längre kommer det att tas bort från nästa års lista, skriver Ethical Traveler.Foto: Alamy
KAP VERDE, AFRIKA.
 Kap Verde har kommit långt när det kommer till både mänskliga rättigheter, miljöfrågor och marinlivet och planerar att endast ha förnybar energi till 2020. De har haft Prideparader tre år i rad.
KAP VERDE, AFRIKA. Kap Verde har kommit långt när det kommer till både mänskliga rättigheter, miljöfrågor och marinlivet och planerar att endast ha förnybar energi till 2020. De har haft Prideparader tre år i rad.Foto: Alamy
MIKRONESISKA FEDERATIONEN, OCEANIEN.
 Mikronesiska federationen består av cirka hundra öar i västra Stilla havet. Nationens mål är enligt Ethical Travels att 30 procent av all energi ska vara förnybar och gör framsteg i att skydda våtmarken. 
 Människohandel är fortfarande ett problem i landet.
MIKRONESISKA FEDERATIONEN, OCEANIEN. Mikronesiska federationen består av cirka hundra öar i västra Stilla havet. Nationens mål är enligt Ethical Travels att 30 procent av all energi ska vara förnybar och gör framsteg i att skydda våtmarken.  Människohandel är fortfarande ett problem i landet.Foto: Alamy
MONGOLIET, ASIEN.
 15 procent av landets yta är skyddade i nationalparker. Arbetslösheten är 5 procent, vilket är lägst av alla länder på listan. Internationella kvinnodagen är en nationell högtidsdag i Mongoliet och nya lagar ska förebygga hat- och diskrimineringsbrott.
 Landet riskerar dock att uteslutas från listan till nästa år eftersom de planerar att utveckla sin gruvverksamhet.
MONGOLIET, ASIEN. 15 procent av landets yta är skyddade i nationalparker. Arbetslösheten är 5 procent, vilket är lägst av alla länder på listan. Internationella kvinnodagen är en nationell högtidsdag i Mongoliet och nya lagar ska förebygga hat- och diskrimineringsbrott. Landet riskerar dock att uteslutas från listan till nästa år eftersom de planerar att utveckla sin gruvverksamhet.Foto: Alamy
PANAMA, CENTRALAMERIKA.
 Panama har ratificarat alla sex internationella konventioner om barnarbete och arbetet mot människohandel har förbättrats sedan förra året, enligt Ethical Traveler. En ny djurskyddslag har tagits fram och landet förbjuder cirkusar från att ha uppträdande djur.
PANAMA, CENTRALAMERIKA. Panama har ratificarat alla sex internationella konventioner om barnarbete och arbetet mot människohandel har förbättrats sedan förra året, enligt Ethical Traveler. En ny djurskyddslag har tagits fram och landet förbjuder cirkusar från att ha uppträdande djur.Foto: Alamy
SAMOA, OCEANIEN.
 Samoa har som mål att ha 100 procent hållbar energi till 2017 och investerar i solkraftverk. 
 När det kommer till mänskliga rättigheter har de långt kvar. Men de arbetar för att motverka den utbredda acceptans mot våld i hemmet och ökat skydd för kvinnor, personer med funktionsnedsättnigar och fångar, skriver Ethical Travelers.
SAMOA, OCEANIEN. Samoa har som mål att ha 100 procent hållbar energi till 2017 och investerar i solkraftverk.  När det kommer till mänskliga rättigheter har de långt kvar. Men de arbetar för att motverka den utbredda acceptans mot våld i hemmet och ökat skydd för kvinnor, personer med funktionsnedsättnigar och fångar, skriver Ethical Travelers.Foto: Alamy.
TONGA, OCEANIEN.
 Landet toppar listan vad gäller miljöskydd och ska öka användandet av hållbar energi med 50 procent till 2020. 
 Däremot är  Tonga ett av sju länder i världen som inte ratificerat FN:s konvention mot kvinnordiskriminering.
TONGA, OCEANIEN. Landet toppar listan vad gäller miljöskydd och ska öka användandet av hållbar energi med 50 procent till 2020.  Däremot är  Tonga ett av sju länder i världen som inte ratificerat FN:s konvention mot kvinnordiskriminering.Foto: Alamy
TUVALU, OCEANIEN.
 Landet har kriminaliserat all form av våld i hemmet och försöker minska beroendet av fossila bränslen genom att lansera nya solkraftverk.
TUVALU, OCEANIEN. Landet har kriminaliserat all form av våld i hemmet och försöker minska beroendet av fossila bränslen genom att lansera nya solkraftverk.Foto: Alamy
URUGUAY, SYDAMERIKA. 
 Förra året var 90 procent av Uruguays el från förnyelsebara källor. Landet arbetar också med att alla kollektivtrafik ska drivas av el och ska skapa världens första gröna flygplats.
 Uruguays arbete mot människohandel har förbättras enligt Ethical Traveler och lagar har införts för att förbättra djurens rättigheter.
URUGUAY, SYDAMERIKA.  Förra året var 90 procent av Uruguays el från förnyelsebara källor. Landet arbetar också med att alla kollektivtrafik ska drivas av el och ska skapa världens första gröna flygplats. Uruguays arbete mot människohandel har förbättras enligt Ethical Traveler och lagar har införts för att förbättra djurens rättigheter.Foto: Alamy

Gör vinterkyla, snökaos och inställda tåg att suget efter lite varmare breddgrader, vita stränder och frukt till frukost trycker sig på? Den ideella organisationen Ethical Traveler listar varje år tio länder som du kan besöka med gott samvete.

Länderna på listan anser organisationen gör mest för att främja arbetet med miljöfrågor, mänskliga rättigheter och djurhållning.

Många av länderna har som mål att ha hundra procent förnybar energi inom snar framtid, i Samoa redan till år 2017. Andra länder som kommit långt i arbetet är Tonga, FS Mikronesien, Grenada och Tuvalu. 

►LÄS MER: Världens säkraste och osäkraste flygbolag

Men organisationen är tydliga med att länderna inte är perfekta, men gör ansträngningar för att bli det. När det kommer till könsrelaterat våld och LGBT-rättigheter har nästar alla länder stora brister.

Exempelvis är Tonga ett av sju länder i världen som inte ratificerat FN:s konvention mot kvinnordiskriminering och Mikronesien har fortfarande stora problem med människorhandel. Dominica har inte avkriminaliserat homosexualitet, men i Kap Verde har kommit längre, där har Prideparaden hållits tre år i rad. 

Listan baseras bland annat på uppgifter från Amnesty, Unicef och Reportrar utan gränser.

Läs mer om varje land i bildgalleriet.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro