ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är robotarna som ska ta över vården

Linnea Bergman · 29 Maj 2017
Uppdaterad 29 Maj 2017
Elva nya projekt kring vård och artificiell intelligens ligger just nu i startgroparna.

Elva nya projekt kring vård och artificiell intelligens ligger just nu i startgroparna. Foto: AP.


Robotarna har varit på gång in i den svenska sjuk- och äldrevården i flera år. Men de flesta patienter inte sett så mycket av den nya tekniken. Något som snart kan vara på väg att ändras.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu delas medel ut från Vinnova, Verket för innovationssystem, för att få fart på forskningsprojekt som rör artificiell intelligens inom vården.

– I Sverige har inte artificiell intelligens använts jättemycket när det gäller vård- och omsorg tidigare. Men AI är stort inom bland annat finansbranschen. Vi vill gärna locka nya bolag eller forskare som ser se potentialen inom hälsa. Utveckligen går väldigt fort just nu, säger Linda Swirtun, ansvarig för utlysningen beslutstöd för hälsa, vård och omsorg med hjälp av artificiell intelligens inom den statliga myndigheten Vinnova.

Under hösten och våren har 20 miljoner kronor delats ut till projekt som rör artificiell intelligens och beslutsstöd inom hälsa, vård och omsorg. I juni utlyses ytterligare 20 miljoner kronor i en breddad utlysning som handlar om artificiell intelligens för bättre hälsa.

– Det finns ingen läkare som hinner läsa igenom all forskning och ta till sig all kunskap som finns. Då kan dagens digitala tekniker vara till stor hjälp vid beslutstöd och exempelvis när diagnoser ska ställas, säger Linda Swirtun.

Ett projekt som beviljats bidrag är Västra Götalandsregionen och Ivbar Institute AB som med hjälp av artificiell intelligens bland annat ska kunna förutspå hur många personer som väntas komma till akuten, för att bedöma hur mycket personal som kan behöva schemaläggas en viss dag.

– Kanske är det en stor fotbollsmatch, halt ute eller en storhelg? Genom att samla data från många olika datakällor ska man bättre kunna förutse hur och vilka resurser som behövs, berättar Linda Swirtun.

Några andra projekt handlar om en AI-baserad digital coach för ett hållbart liv, system med sensorer som ska känna av äldres rörelser i hemmet och artificiell intelligens som ska användas för att ge en säkrare diagnos vid bröstcancerscreeningar.

LÄS MER: Här hittar du världens första robothotell 

Superdatorn Watson vann 2011 en Jeopardytävling mot två mästare i USA. Nu används den inom vården.
Superdatorn Watson vann 2011 en Jeopardytävling mot två mästare i USA. Nu används den inom vården.Foto: AP

Det har funnits vårdrobotar i Sverige i flera år. Metro kunde exempelvis redan 2009 berätta om den sociala roboten Giraff som då testades på äldreboenden i Västerås. Prototyper av robotkatter provades redan för några år sedan i Eskilstuna och skulle sänka stresshormoner hos äldre och göra dem gladare, vilket då Metro Jobb kunde berätta om.Men nu är förhoppningen att utvecklingen ska gå framåt ännu fortare.

Ett föregångsland när det gäller robotar i vården är Japan som har en stor befolkning på över 65 år. Här har forskare bland annat tagit fram en uppmärksammad björnrobot som hjälper till med tunga lyft inom äldreomsorgen. Liknande problem med en åldrande befolkning finns i Sverige.

– Vi kan omöjligen jobba som vi gör nu inom vård och omsorg och tro att det ska fungera. Personalen och pengarna kommer inte att räcka till, säger Linda Swirtun.

Ett annat exempel på artificiell intelligens inom vården är IBM Watson, en superdator som blev känd efter att ha klått två Jepardymästare i TV. Datorn kan svara på muntliga frågor och gå igenom stora mängder text och data för att underlätta diagnos och även läsa medicinska bilder.

Men kan det inte vara problematiskt om vårdpersonal förlorar sina jobb på grund av robotar?

– Hela digitaliseringen gör ju att arbetsmarknaden förändras, men det kommer ju även nya jobb. Det kan till exempel frigöra tid för exempelvis hemtjänstpersonal som kan ägna mer tid åt att prata med de äldre om robotar utför andra sysslor.

När kommer vi att mötas av robotar i vården i en större skala?

– Inom en snart framtid tror jag. Det ligger inte tjugo år framåt i tiden, inte tio år heller. Det händer mycket inom det här området just nu, säger Linda Swirtun.

Forskare från RIKEN and Sumitomo Riko Company Limited i Japan har skapat en vårdrobot som ska hjälpa till med tunga lyft inom vården.
Forskare från RIKEN and Sumitomo Riko Company Limited i Japan har skapat en vårdrobot som ska hjälpa till med tunga lyft inom vården.Foto: Alamy.
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro