ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är sex goda roséviner

Clara Grabe · 21 Apr 2017
Uppdaterad 21 Apr 2017
Rosévin hör sommaren till.

Rosévin hör sommaren till. Foto: TT


Trots att påsken i år var vintrigare än många jular är sägs det att våren är på väg. Och med den kommer rosévinspremiär. För även om man kan dricka rosévin året runt är det för de flesta förknippat med just våren och sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Skånska druvor

2016 Klagshamns Rosé, Skåne Län, Sverige, nr 31620, 150 kr, 500 ml, 12,5 % alkoholNej, Sverige är inget stort vinland och kommer kanske aldrig att bli det. Men Klagshamns vingård gör ändå bra viner. Av naturliga skäl, som brist på sol och värme, blir vinerna lätta, friska, eleganta och ungdomliga i stilen. Deras rosé är ljus i färgen och bärig i doft och smak. Den har en fin örtighet som passar den annars fruktiga smaken. Vinet görs på en druva som heter Rondo som är speciellt framtagen för att passa svalare klimat. För vita viner odlar Klagshamn framförallt en druva som heter Solaris.

Klassiska rosa bubblor

Bollinger Rosé, Champagne, Frankrike, nr 7755, 599 kr, 750 ml, 12 % alkoholBollingers rosé är nog det jag allra helst dricker om det ska vara något rosa i mitt glas. Jag tycker att det är en fantastiskt balanserad rosé-champagne och att den har en komplexitet och fyllighet som gör att det passar väldigt bra till mat och inte enbart som aperitif. Bollinger använder mycket ekfat vid vintillverkning vilket bidrar till en rundare och fylligare stil. Deras cuvée består till största delen av Pinot Noir och i Champagne gör man rosé genom att blanda i lite rött vin i det vita.

Världens sydligaste vinmråde

2015 Domain Road Rosé, ­Central Otago, Nya Zeeland, nr 99395, 149 kr, 750 ml, 13,5 % alkoholTill skillnad från den metoden att blanda vitt och rött vin som är tillåten i Champagne gör man ­annars rosévin världen över genom att använda blå druvor. Färgen kommer från druvans skal som ligger kvar i druvmusten. Detta kallas för maceration och pågår för roséviner i några timmar upp till cirka ett dygn. För röda viner kan skalen macerera i flera veckor. Det här vinet är gjort på Pinot Noir och kommer från södra Nya Zeeland. Det svala klimatet ger ett fruktigt och lätt rosévin.

Från välkänd österrikisk ­producent

2015 Loimer Rosé BIO, Niederösterreich, Österrike, nr 90128, 119 kr, 750 ml, 12 % alkoholBärig och fruktig rosé som trots sin flirtiga doft behåller en elegans och stramhet. Förutom jordgubbar och ­röda äpplen har vinet inslag av stenfrukt och citrus. Det här är en perfekt aperitif när våren och sommaren kommer. Det är också ett bra vin för bufféer eller enklare sommar-rätter som en sallad. Jag tycker att den här typen av rosé ska serveras riktigt kylt och helst i små glas. Då kan man fylla på ofta och hålla vinet kallt och fräscht.

Favoritrosé

2015 Cuvée Madame, Côtes de Provence, Frankrike, nr 2203, 99 kr, 750 ml, 13 % alkoholEn skicklig marknadsförare fick oss för några år sedan att vilja dricka ljust rosa vin från Provence. Trenden har hållit i sig länge nu och verkar inte dö ut. Nu kämpar många rosévinsproducenter med att få konsumenter att inte ­enbart dricka rosévin som aperitif utan även se det som en bra kombination till mat. Många roséviner är väldigt goda till asiatiska rätter med heta och salta smaker. Tänk på ljusa roséviner som ett lätt och fruktigt vitt vin i kombination med mat.

Bästa rosa vinet utan alkohol

Richard Julin Non-alcoholic Sparkling Rosé, Frankrike, nr 1983, 89 kr, 750 ml, ­alkoholfriFruktigt och bärigt bubbel med en halvsöt smak. Den är somrig och smakar smultron och gör sig därför perfekt som fördrink eller till en fruktig och inte alltför söt dessert. Men precis som Cuvée Madame är detta rosé-bubbel en väldigt bra kombination till kryddstark mat. En annan härlig fördrink är att servera det här bubblet med is, några skivor blodapelsin eller grapefrukt och gärna färska röda bär. En läskande och god drink som gör vem som helst glad i värmen, om den någonsin kommer…

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro