ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är sju frågor och svar om mässling: "Man ska inte vara orolig"

David Peterson · 2 Jan 2018
Uppdaterad 2 Jan 2018
Hittills har tolv fall av mässling konstaterats i Västra Götalandsregionen.

Hittills har tolv fall av mässling konstaterats i Västra Götalandsregionen. Foto: TT


Strax innan jul insjuknade en första person i mässling i Göteborg – sedan dess har ytterligare ett antal person blivit smittade. Här är sju saker du kanske undrat om sjukdomen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Vad orsakar mässling?

Sjukdomen orsakas av morbillivirus som sprids via luften som droppar. Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Inkubationstiden, den tid mellan smittotillfället och tidpunkten sjukdomen bryter ut, är mellan 7 och 18 dagar.

2. Är mässling farligt?

Viruset kan orsaka allvarlig sjukdom och komplikationer som till exempel lung- och hjärninflammation. I låginkomstländer är sjukdomen en av de vanligaste dödsorsakerna bland små barn men i höginkomstländer är dödligheten en per 1 000 till 5 000 insjuknade. I Sverige var det senaste dödsfallet i mässling 2013 då en vuxen person med bristfälligt immunförsvar avled till följd av hjärninflammation som orsakats av mässlingvirus.

3. Behöver man vara orolig?

– Är man vaccinerad med två doser har man bra skydd mot sjukdomen. Göteborg är en stor stad och det är få fall. Oftast blir det heller ingen långvarig spridning i Sverige eftersom att så många är vaccinerade så att man ska inte vara orolig för att gå på stan i Göteborg, säger Tiia Lepp, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Nytt fall av mässling – anställd smittad

4. Hur ser symptomen ut?

Typiska symptom är feber, ögonirritation, hosta, huvudvärk och utslag i munslemhinnan.

5. Vilka tillhör riskgrupperna för mässling?

6. Hur effektivt skyddar vaccinet?

En dos MPR-vaccin ger skydd mot mässling, påssjuka och röda hund hos cirka 95 procent av alla vaccinerade individer. Två MPR-doser krävs för ett långvarigt skydd mot sjukdomarna.

Den som fått två doser av vaccinet löper väldigt liten risk att insjukna. Den som bara fått en dos har något större men risken är fortfarande liten, enligt Tiia Lepp.

7. Vad ska man göra om man tror att man smittats?

Den som misstänker att blivit smittat, och detta gäller främst de som varit på en av de mottagningarna där man tagit emot de personer som nu insjuknat, bör kontakta 1177 Vårdguiden vid förkylningssymptom och utslag innan man söker vård , enligt Tiia Lepp.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro