ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är sju snackisar efter valrysaren

Annica Ögren · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018

Foto: Facebook/DN


I nästan två tredjedelar av Skånes kommuner är Sverigedemokraterna största parti och i Ludvika får Kommunistiska partiet ett mandat. Här är sju uppseendeväckande resultat efter valrysaren.

klar

Artikellänk är kopierad

SD störst i 20 kommuner i Skåne

I hela 20 av 33 kommuner i Skåne län blev Sverigedemokraterna största parti i valet till riksdagen, enligt det preliminära valresultatet. Totalt i Skåne län hamnade partiet på 23,6 procent. Både Socialdemokraterna och Moderaterna backar med 3,1 respektive 3,3 procent från förra valet. Starkaste fästet för SD är Sjöbo kommun (39,4 procent) och Bjuv (38,7 procent) och Bromölla (38,3 procent).

Foto: DN.
Foto: DN.

Historiskt maktskifte i Norrbotten

Efter 84 år av S-styre i Norrbotten blir det nu maktskifte. Efter söndagens val ser det regionala partiet Norrbotten Sjukvårdsparti ut att bli det största partiet. Det skriver DN. På måndagen räknades det regionala partiet till 34,9 procent av rösterna. Socialdemokraterna fick 29,7 procent. Över 15 mil i resväg till förlossningsmottagningar liksom för den som behöver kirurgiskt ingrepp kan delvis förklara valresultatet. I Kiruna fick Norrbottens Sjukvårdsparti 70 procent av rösterna i landstingsvalet, skriver tidningen.

Oberoende Realister tar makten i Hagfors

Det nya lokala partiet Oberoende Realister fick framgång i Hagfors kommun i Värmlands län när de under natten mot måndagen utsågs som segrare i kommunvalet. Det skriver bland annat nwt.se. Partiet fick 36,9 procent av rösterna och slog därmed Socialdemokraterna som fick 35,5 procent och som tidigare haft makten i kommunen. Partiet Oberoende Realister beskriver sig själva som fristående i förhållande till såväl blockpolitik som den traditionella höger- och vänsterskalan. Några av frågorna de driver handlar om trygghet, fler vuxna i skolan, fler poliser och bättre gatubelysning och grannsamverkan.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nystartade Demokraterna – uppstickare i Göteborg

Socialdemokraterna tog hem segern i Göteborgs kommunval med 20,4 procent, dock tätt följt av uppstickarpartiet Demokraterna med 17,2 procent. Socialdemokraternas popularitet har sjunkit i Göteborg mycket på grund av Västlänken, pendeltågstunneln som Löfven-regeringen vill bygga i centrala Göteborg men som går emot majoriteten av opinionens vilja, skriver DN. Demokraterna, som vill stoppa bygget, har under valrörelsens opinionsmätningar förespåtts bli det största partiet. I Sifos mätning femte september låg partiet på 18,2 procent och Socialdemokraterna på 16,7.

Foto: DN.
Foto: DN.

Succé för Örebropartiet

Örebropartiet har ökat i årets val och partiet får två mandat i kommunfullmäktige. En succé för partiet, som på måndagen fick 3,0 procent i kommunvalet, enligt Valmyndigheten. Det skriver Nerikes Allehanda. Det är en ökning på 1,9 procentenheter jämfört med förra valet. Men Örebropartiets Markus Allard var inte nöjd med resultatet när tidningen under valnatten pratade med kandidaten.

– Vi hade kunnat prestera bättre. Vi har haft svårt att komma ut medialt och inte blivit inbjudna till debatter, säger han till tidningen.

MP tappar alla tre mandat i Kalmar

Miljöpartiet åker ur landstingen i både Region Kronoberg och Kalmar landsting vilket innebär att de tappat alla sina tre mandat, skriver SVT. Partiet åker dessutom ur 12 av 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län.

– Det känns ju tungt alltså. Vi har ju jobbat jättebra ihop tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i tolv år, och vi har fått igenom många lyckade åtgärder ifrån vår sida, så jag tycker det är orättvist, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP) i Kalmar län, till SVT.

Foto: Fredrik Hjerling.
Foto: Fredrik Hjerling.

Kommunistiska partiet får ett mandat i Ludvika

I Ludvika fick nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) 1,3 procent av rösterna och därmed inte tillräckligt för att ta ett mandat i kommunfullmäktige. Men Kommunistiska partiet fick 359 röster och ett mandat. Socialdemokraterna backade i kommunvalet medan Moderaterna gick framåt. Nu är Moderatledaren Håge Persson redo att fälla majoriteten, och i sådana fall med stöd från Sverigedemokraterna. Det skriver Dala-demokraten.

– Vi får tacka väljarna och försöka se hur vi ska göra det här nu när Socialdemokraternas hundraåriga självstyre är över, säger han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro