ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är skadorna du får av tv-spel

Metro.se · 16 Jun 2011
Uppdaterad 16 Jun 2011

Utslitna leder och huvudvärk. Tv-spel är inte en helt riskfri aktivitet och forskarna hittar nya skador varje år. Här listar vi några av de problem som tv-spelare kan drabbas av.

klar

Artikellänk är kopierad

Playstation-tumme 
 Ett väldokumenterat fenomen som bland annat beskrivits i Sydafrikas främsta medicintidsskrift. Det var 13-åriga Safura Abdool Karim som efter en undersökning bland 120 av hennes klasskamrater fick sin text publicerad i tidningen. Symptom kan vara blåsor och en kittlande känsla i tummen.
 Mer om Playstation-tumme.
Playstation-tumme Ett väldokumenterat fenomen som bland annat beskrivits i Sydafrikas främsta medicintidsskrift. Det var 13-åriga Safura Abdool Karim som efter en undersökning bland 120 av hennes klasskamrater fick sin text publicerad i tidningen. Symptom kan vara blåsor och en kittlande känsla i tummen. Mer om Playstation-tumme.Foto: Scanpix
Ryggskador 
 Att sitta lutad över tangentbordet eller i tv-soffan en hel dag är inte heller särskilt skonsamt för ryggen. Redan på mitten av 90-talet rapporterades det om tonåringar som fick ryggproblem som fram tills dess varit reserverade för främst äldre människor.
 Mer om ryggskador.
Ryggskador Att sitta lutad över tangentbordet eller i tv-soffan en hel dag är inte heller särskilt skonsamt för ryggen. Redan på mitten av 90-talet rapporterades det om tonåringar som fick ryggproblem som fram tills dess varit reserverade för främst äldre människor. Mer om ryggskador.Foto: Scanpix
3D-huvudvärk 
 Med den ökande populariteten för 3D-film kommer också fler spel som stödjer tekniken. Men många som spelar för länge upplever ett obehag och kan få huvudvärk och ont i ögonen. Särskilt personer som har synfel eller mindre problem med ögonen kan drabbas.
 Mer om 3D-huvudvärk.
3D-huvudvärk Med den ökande populariteten för 3D-film kommer också fler spel som stödjer tekniken. Men många som spelar för länge upplever ett obehag och kan få huvudvärk och ont i ögonen. Särskilt personer som har synfel eller mindre problem med ögonen kan drabbas. Mer om 3D-huvudvärk.Foto: Scanpix
Wii-skador 
 Till skillnad från med många andra tv-spel sitter inte Wii-spelare så ofta still. Nintendos rörelsekontroll fick folk att resa sig ur soffan. Men forskarna hittade saker att klaga på här också. En brittisk studie har kartlagt helt nya tv-spelsskador som kan uppstå genom att vi spelar Nintendo Wii. Ett exempel är en 23-årig kvinna som skadade knät när hon Wii-bowlade i vardagsrummet.
 Mer om Wii-skador.
Wii-skador Till skillnad från med många andra tv-spel sitter inte Wii-spelare så ofta still. Nintendos rörelsekontroll fick folk att resa sig ur soffan. Men forskarna hittade saker att klaga på här också. En brittisk studie har kartlagt helt nya tv-spelsskador som kan uppstå genom att vi spelar Nintendo Wii. Ett exempel är en 23-årig kvinna som skadade knät när hon Wii-bowlade i vardagsrummet. Mer om Wii-skador.Foto: Scanpix
Vibrerande arm 
 Det finns forskning som pekar på att för utdraget spelande med vibrerande handkontroller kan leda till vibrerande arm-syndrom (Hand-arm vibration syndrome, HAVS). Det kan bland annat leda till Vita fingrar, eller Raynauds sjukdom som gör att fingertopparna vitnar.
 Mer om vibrerande armar.
Vibrerande arm Det finns forskning som pekar på att för utdraget spelande med vibrerande handkontroller kan leda till vibrerande arm-syndrom (Hand-arm vibration syndrome, HAVS). Det kan bland annat leda till Vita fingrar, eller Raynauds sjukdom som gör att fingertopparna vitnar. Mer om vibrerande armar.Foto: Scanpix
Karpaltunnelsyndrom 
 Karpaltunneln sitter i handleden och kan drabbas efter ensidigt tangentbordsarbete eller om musen används på ett ensidigt sätt. Det är dock fortfarande omdiskuterat exakt hur stor kopplingen är mellan datoranvändning och karpaltunnelsyndrom.
 Mer om karpaltunnelsyndrom.
Karpaltunnelsyndrom Karpaltunneln sitter i handleden och kan drabbas efter ensidigt tangentbordsarbete eller om musen används på ett ensidigt sätt. Det är dock fortfarande omdiskuterat exakt hur stor kopplingen är mellan datoranvändning och karpaltunnelsyndrom. Mer om karpaltunnelsyndrom.Foto: Scanpix
Nintendinitis 
 Detta är inte en jätteväldokumenterad skada, men har upptäckts i åtminstone ett fall, efter att en 9-årig flicka använt handkontrollen till Nintendo 64 så entusiastiskt att hon fick en blåsa mitt på sin högra handflata.Termen kan däremot användas som en samlingsterm för olika hand- och ledskador som uppstår efter långvarigt spel med Nintendos handkontroller.
 Mer om Nintendinitis.
Nintendinitis Detta är inte en jätteväldokumenterad skada, men har upptäckts i åtminstone ett fall, efter att en 9-årig flicka använt handkontrollen till Nintendo 64 så entusiastiskt att hon fick en blåsa mitt på sin högra handflata.Termen kan däremot användas som en samlingsterm för olika hand- och ledskador som uppstår efter långvarigt spel med Nintendos handkontroller. Mer om Nintendinitis.
klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro