ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Skånes knarktätaste kommuner

Evelina Olsson · 4 Sep 2013
Uppdaterad 5 Sep 2013

Åstorp och Landskrona toppar listan över flest antal anmälda narkotikainnehav för eget bruk per antalet invånare visar siffror från Brottsförebyggande rådet. På tredje plats hamnar Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

- Tillgången på narkotika är jättestor och vi får in mycket tips som leder till ingripanden, säger Urban Torstensson, närpolischef vid polisområde Söderåsen där Åstorps kommun ingår.

I Åstorp anmäldes 116 narkotikabrott för eget bruk under 2012. Räknat per antalet invånare hamnar man högst bland de Skånska kommunerna. Längst ner på listan finns Vellinge, Bromölla och Simrishamn. 

- De här brotten upptäcks tack vare vårt spaningsarbete och några av anledningarna till att vi lyckas bättre på vissa ställen är bland annat mycket tips men också fler kända missbrukare, säger Torstensson.

Mycket av polisarbetet riktas in på förstagångsmissbrukare.

- Cannabis och amfetamin är det som är mest utbrett bland unga och det är just dem som vi riktar in mest resurser på, säger Torstensson.

Tillgången på narkotika kan dels förklaras med lättillgängligheten på internet men också på att enskilda missbrukare i större utsträckning satsar på handel.

- Många som är inne i branschen väljer också att sälja, vissa för att finansiera sitt eget missbruk och andra för att livnära sig helt på det, säger Torstensson.

Fakta

Anmälda narkotikabrott för eget bruk i Skåne under 2012:

Per 100 000 invånare.

Flest

1. Åstorp 784

2. Landskrona 713

3. Malmö 680

4. Helsingborg 669

5. Trelleborg 526

Minst: 

1. Vellinge 77

2. Bromölla 89

3. Simrishamn 173

4. Höganäs 182

5. Svedala 186

Källa: Brottsförebyggande rådet

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro