ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är skillnaden mellan allhelgona och halloween

Maria Forsström · 28 Okt 2014
Uppdaterad 28 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Pumpalyktor är en irländsk tradition som spreds till USA.
Pumpalyktor är en irländsk tradition som spreds till USA.

Att hålla ­ reda på halloween , allhelgona­dagen , alla helgons dag och alla själars dag och vilket som infaller när är inte helt enkelt eftersom flera traditioner från olika håll blandats ihop och helgdagar bytt namn. Men Metro är här för att reda ut röran .

Halloween , från ”all hallows even” , betyder ”alla helgons afton” och firas i anglo­saxiska länder den 31 oktober. Högtiden firas sedan ett par årtionden även i Sverige, fast då främst som ett  kommersiellt spökspektakel med maskerader , monster, odöda och barn som tigger godis under hot om ”bus eller godis” – en tradition som kommit hit med populär­kultur från USA. 

LÄS MER: Så fixar du läskigaste looken till halloween

Ursprungligen var dock hallo­ween en keltisk höstfest med eldar som både skulle vägleda de döda och skrämma bort häxor och  annat oknytt . Den svenska allhelgona­dagen har sina rötter i 700-talet och äger rum 1 november, men avskaffades som helgdag på 1700-talet. När den återinfördes 1953 beslutades att dagen skulle firas en lördag mellan 31 oktober och 6  november och fick då namnet Alla helgons dag. I år sammanfaller dagarna nu på lördag. Dagen  är, inspirerad av katolska kyrkan, till för att uppmärksamma och fira minnet av helgonförklarade människor. Under efter­krigstiden spreds också traditionen att tända ljus på anhörigas  gravar denna dag, något som tidigare främst skett till jul. Alla själars dag är en romersk-katolsk minnesdag över de döda som äger rum 2 november, men i Sverige infaller den dagen efter alla helgons dag och kallas helt enkelt söndagen efter alla helgons dag. Det är dock ingen helgdag längre – utöver söndag och annandag – och firas främst i katolska kyrkan, då med en mässa för de döda även kallad requiem .

Det gemensamma för ­alla dessa traditioner från olika håll är att de handlar om döden. Både att minnas de döda, att kontemplera sin egen död, och att skoja och skrämmas med. Och vilket datum som är det korrekta att fira på  beror på vilken högtid man vill identifiera sig med – och kanske hur man vill fira.

Källor: Svenska Kyrkan, Nordiska museet, Wikipedia , Nationalencyklopedin .

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro