ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är skolorna som eleverna inte söker

Martina Liljedahl · 25 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Frölunda gymnasiet har färre sökande i år. Men Emelie Davidsson  och Sarah Röjdvall är nöjda med att gå där. 

Frölunda gymnasiet har färre sökande i år. Men Emelie Davidsson  och Sarah Röjdvall är nöjda med att gå där. 


klar

Artikellänk är kopierad

KONSEKVENSER.  370 platser står fortfarande tomma på gymnasierna i Göteborg. Så väl kommunala som fristående skolor har problem att få elever och det får konsekvenser.

Frölundagymnasiet saknar för andra året i rad omkring 35 elever. Det innebär nästan tre miljoner kronor i intäkter. Nu minskar skolan antalet kuratorer, skolsköterskor, lärare och elevassistent och satsar på billigare skolmat. Samtidigt har Benny Lindgren från utbildningsförvaltningens ledning satts in som verksamhetschef för att vända utvecklingen.

Eleverna tror att elevtappet beror på att skolan fått dåligt rykte. – Skolan har fått dåligt rykte, men jag vet inte vad det kommer ifrån, säger Emelie Davidsson, som läser andra året på natur.

Hon tycker det är en mycket bra skola. – Folk tror att det är dåligt för den ligger i Frölunda, säger  Fatemah Kanaan. – Men vi får kämpa mer för samma betyg, säger Timochin Zaynal. – Alla mina kompisar går i stan. Men jag bestämde tidigt att jag skulle gå här. Det är nära och min bror har gått här, säger  Lovisa Waldenström.

Friskolan Move it som som i år öppnar ny filial i Långedrag har också över 30 platser lediga. – Vi är jätte nöjda med vårt söktryck ändå, säger Barbro Pettersen, utvecklingsledare. Hon tycker inte att det kan bli för många skolor så länge inriktningarna varierar. 

Fyra av tio väljer fristående

KONKURRENS. Fyra av tio elever i Göteborg valde fristående gymnasium i år. Flera kommunala skolor har nedskärningar att vänta om utvecklingen fortsätter. Konkurrensen om eleverna är stenhård.

Antalet sökande i Göteborgsregionen i år är 500 färre än förra året. Samtidigt som  har tre nya friskolor startat bara i Göteborg. – Vi har dragit ned några hundra platser. Men vi måste fortsätta anpassa oss. Det kan bli tal om att flytta från fler hus, säger Solweig Wahlqvist, planeringschef vid utbildningsförvaltningen. 

Förvaltningsledningen har inför utbidningsnämnden i morgon föreslagit att Göteborg ska säga nej till 18 ansökningar om att få starta fristående gymnasieskolor. Det är Skolverket som i slutändan bestämmer om de får starta.

klar

Artikellänk är kopierad

Martina Liljedahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro